spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăActualitatePresa turcă: Iohannis se retrage

Presa turcă: Iohannis se retrage

-

Mark Rutte este ca și ales secretar general al NATO, scrie ziarul independent turc T24, unul dintre cele mai apreciate în țara sa. Publicația mai scrie că în zilele următoare Klaus Iohannis își va anunța retragerea din cursă, în condițiile în care niciun stat nu și-a anunțat sprijinul pentru el, și va fi anunțat, totodată, sprijinul unanim pentru Rutte, transmite Inpolitics.

”În acest moment, Mark Rutte a reușit să obțină sprijinul tuturor aliaților, cu excepția a trei țări. Se așteaptă ca președintele român Iohannis, căruia niciun stat nu i-a promis până acum sprijinul, să-și retragă și el candidatura în zilele următoare. Rămân Slovacia și Ungaria lui Orban, care se opun opoziție ferm.

Slovacii au resentimente față de Rutte din cauza dificultăților cauzate de Olanda în aderarea la Schengen. Orban, pe de altă parte, este supărat că Rutte îl critică adesea pentru practicile sale în materie de drepturile omului în UE. El vrea ca acesta să își ceară scuze atunci când are ocazia. 

Obiecțiile ambelor țări care decurg din dinamica din cadrul UE nu sunt luate prea în serios. În zilele următoare, pare foarte probabil ca Rutte să fie anunțat în unanimitate ca fiind noul secretar general al NATO la summitul NATO care va avea loc la Washington pe 8-9 iulie. conform calendarului preconizat, noul secretar general va trebui să își preia funcția la începutul lunii septembrie. Cu toate acestea, negocierile pentru formarea unui guvern în Olanda pot dura mult timp. Noul guvern olandez nu a fost încă format, deși a trecut aproape un an de la alegeri. Dacă un nou guvern nu poate fi format până în septembrie, olandezii vor găsi probabil o formulă pentru ca Rutte să își părăsească postul de prim-ministru interimar.

Dacă va fi confirmat, Mark Rutte va fi cel de-al patrulea secretar general al NATO care provine din Olanda. Cu una sau două excepții, țările din nordul Europei au pus aproape un embargo asupra postului de secretar general. Noii membri ai NATO sunt cel mai deranjați de această situație. Nu putem să nu ne întrebăm de ce Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO de 75 de ani și care și-a asumat o sarcină considerabilă, nu are nici măcar un candidat pentru funcția de secretar general. Sau plătim factura în NATO pentru incapacitatea noastră de a rezolva problemele bilaterale cu Grecia?” mai scrie publicația turcă. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img