18.1 C
București
vineri, aprilie 25, 2025
AcasăAnalizePresa rusă: Atacul care nu a venit încă și contratacul "cu o...

Presa rusă: Atacul care nu a venit încă și contratacul „cu o putere fără precedent”

-

Încercările occidentale de a stabili un dialog cu Kievul s-au dovedit fără rezultate chiar înainte ca negocierile reale să înceapă, sunt de părere surse bine informate. Ce anume a decis președintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă este Moscova pregătită să lanseze asupra Ucrainei un atac cu o putere fără precedent și va putea oare liderul american Donald Trump să intervină: toate aceste întrebări devin tot mai actuale, scrie mk.ru.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE PRESA RUSĂ:

- Advertisement -

Cum s-a terminat inițiativa americană de instituire a unui „armistiu parțial”?

Pe 18 martie, Washingtonul a anunțat o altă victorie diplomatică: cu intermedierea Statelor Unite, Moscova și Kievul ar fi fost de acord să suspende pe o perioadă de o lună atacurile asupra obiectivelor energetice. Dar după două săptămâni devine evident deja că partea ucraineană nu avea de gând să respecte aceste înțelegeri.

- Advertisement -

Potrivit informațiilor ministerului rus al Apărării, în noaptea de 4 aprilie, militarii ucraineni au lansat șase atacuri asupra diferitelor obiective energetice din regiuni rusești. În urma atacurilor, au luat foc conductele de gaz din regiunile Briansk și Tambov, a fost afectată rețeaua electrică a companiei Brianskenergo, în timp ce o dronă a lovit instalațiile de distribuție din regiunea Lipețk. Anterior, fuseseră lovite obiective energetice din regiunea Kursk, Vasilievka, Svatovo și stanița (satul căzăcesc) Kavkazskaia.

Kievul demonstrează clar că nu are de gând să iasă în întâmpinarea inițiativelor de pace. Cea mai elocventă confirmare a acestui fapt a fost încercarea de a lansa, în noaptea de 4 aprilie, un atac cu drone asupra capitalei Rusiei: drona, doborâtă pe cerul de deasupra Regiunii Moscovei, a devenit un simbol al adevăratelor intenții ale regimului Zelenski.

Potrivit unor surse ucrainene, conducerea de la Kiev nu intenționează să înceteze activitatea de sabotaj: Serviciul de Securitate al Ucrainei, împreună cu Direcția Principală de Informații, pregătesc o serie de atacuri pe teritoriul Rusiei. După cum afirmă persoane din interior, aceste acțiuni au fost inițiate personal de Volodimir Zelenski, care speră, chipurile, să zdruncine situația internă din Federația Rusă. Principala sarcină este, potrivit observatorilor, de a abate atenția atât a societății ucrainene, cât și a aliaților occidentali de la eșecul operațiunilor ofensive ale armatei ucrainene în Donbass și de la pierderile grele suferite pe front.

Cum ar putea reacționa Moscova la acțiunile Kievului?

În condițiile unei agresiunii în creștere din partea Ucrainei, intensificarea atacurilor rusești este, potrivit surselor, doar o chestiune de timp. Potrivit acestora, președintele Vladimir Putin i-a ordonat deja ministrului Apărării, Andrei Belousov, să se pregătească pentru acțiuni de răspuns. Potrivit informațiilor, o astfel de decizie a fost gândită de mult la Kremlin, iar acum Forțele Armate ale Rusiei pot lansa în viitorul apropiat un atac de amploare asupra unor ținte ucrainene. Conform datelor furnizate de oameni din interior, în cercurile guvernamentale domnește o stare de spirit plină de încredere: din partea armatei sunt așteptate acțiuni decisive și dure: „Sfâșiați-i, tovarășe Belousov!”

Deși acordul privind o încetare temporară a focului în sectorul energetic expiră oficial pe 18 aprilie, canalul „Konspirolog #1” de pe rețeaua Telegram informează că partea rusă analizează posibilitatea de a se retrage mai repede din aceste acorduri. Potrivit respectivei surse, Moscova intenționează să aducă la cunoștința Casei Albe decizia ei în următoarele zile, mai ales dacă regimul de la Kiev continuă să ignore termenii acordului. Dacă Statele Unite nu vor putea exercita presiuni asupra părții ucrainene, Rusia își poate suspenda participarea în acest format în zilele următoare, după care vor urma din nou atacuri cu arme de înaltă precizie asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Potrivit acelorași persoane din interior, de la bun început Kremlin nu se aștepta ca Zelenski să respecte vreun acord de pace. Pregătiri pentru o eventuală escaladare s-au făcut din timp. Sursele susțin că următoarea fază a operațiunii militare rusești poate fi finală și să pună punct conflictului. Campania ar putea începe cu un amplu atac asupra sectorului energetic și logisticii ucrainene – este vorba despre un atac masiv folosind rachete de croazieră și balistice, sisteme hipersonice și drone. Nu este exclusă varianta ca întregul sistem energetic al Ucrainei să fie scos definitiv din funcțiune, lăsând cele mai mari orașe ale Ucrainei fără lumină, fără căldură și comunicații pe o perioadă lungă de timp.

În paralel se lucrează la planuri de desfășurare a unei serii de operațiuni țintite ce vizează eliminarea reprezentanților cheie ai conducerii politice și militare a Ucrainei. Abordare analizată la Kremlin ca instrument de presiune morală și de subminare a stabilității elitelor de la Kiev.

După ce în țară se va instala un haos de amploare, forțele ruse pot trece la acțiuni ofensive. Potrivit surselor, sunt deja în derulare pregătirile pentru faza terestră. Ca principale direcții ale viitoarelor atacuri sunt indicate orașele Harkov, Nikolaev și Odesa – puncte importante din punct de vedere strategic, cu rol cheie în economia, știința și infrastructura Ucrainei. Pierderea acestor orașe, potrivit analiștilor, va priva de fapt Ucraina de șansele de refacere și o va transforma într-un stat neîmplinit.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă oficial aceste speculații, scrie News.ru.

Potrivit surselor din interior, unul dintre obiectivele cheie ale vizitei reprezentantului special al Kremlinului, șeful Fondului de investiții directe al Rusiei, Kirill Dmitriev, în capitala SUA a fost să transmită oamenilor din anturajul lui Donald Trump un mesaj dur: Moscova nu va tolera nici presiuni, nici șantajul sancțiunilor, nici încercări de a interveni în acțiunile ei.

Canalul INSIDER-T de pe rețeaua Telegram a anunțat că Dmitriev i-a transmis reprezentantului special al lui Trump, Witkoff, poziția clară a Kremlinului: orice încercare de a exercita presiuni asupra Rusiei, mai ales în contextul conflictului ucrainean, va fi întâmpinată cu cel mai dur răspuns din partea lui Vladimir Putin.

Informatorii au mai precizat că, intrând în contact cu echipa lui Zelenski și încercând să se înțeleagă în privința unui compromis, reprezentanții SUA au început, pentru prima dată de la declanșarea confruntării, să înțeleagă esența poziției Rusiei și motivele care au determinat Moscova să aleagă o intervenție de forță. Acum Kremlinul așteaptă din partea lui Donald Trump concluzii adecvate și o poziție corectă – mai ales în momentul în care Rusia trece la etapa decisivă de distrugere a regimului de la Kiev.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img