Genomul românesc este în proporție de 50-69% de origine slavă, asemănător cu cel al vecinilor săi balcanici, respectiv al Bulgariei și Croației – reiese dintr-un studiu intitulat „Istoria genomului Balcanilor de la hotarul roman la migrația slavilor”, apărut recent în revista științifică americană „Cell” conform televiziunii maghiare Hir Tv.
Cell reuneste mai mulți cercetători de la universități prestigioase din lume.
Cell publică descoperiri de o semnificație neobișnuită în orice domeniu al biologiei experimentale, inclusiv, dar fără a se limita la biologie celulară, biologie moleculară, neuroștiință, imunologie, virologie și microbiologie, cancer, genetică umană, biologia sistemelor, semnalizare și mecanisme și terapie a bolii. Criteriul de bază pentru luarea în considerare a lucrărilor este dacă rezultatele oferă progrese conceptuale semnificative sau ridică întrebări și ipoteze provocatoare cu privire la o întrebare biologică interesantă și importantă.
Despre cercetarea care a distrus teoria originii daco-romane au relatat și presa sârbă și cea bulgară. Portalul Tanjug.rs a calificat cercetarea DNS fiind drept un deschizător de drumuri care a dus la descoperiri majore legate de structura genetică a populației balcanice referitor la Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania și Grecia. Revista a adăugat că studiul realizat cu contribuția oamenilor de știință din Serbia, Spania și SUA face lumină privind răspândirea genelor slave din regiune. Potrivit rezultatelor publicate de portalul Cell.com, bulgarii, românii și croații dispun de cea mai ridicată concentrație genetică slavă, în timp ce prezența acestei moșteniri genetice este cea mai slabă la greci, oscilând între 4 și 20. Deocamdată presa română nu a relatat despre cercetarea menționată, ceea ce nu este de mirare, deoarece astfel teoria continuității daco-romane clădite pe baze artificiale a încetat să mai existe. După cum este cunoscut, puterea de la București consideră pe baza acestei teorii că Transilvania îi aparține.