spot_img
23.1 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizePresa germană: Bulgaria a folosit teritoriul României pentru a furniza masiv arme...

Presa germană: Bulgaria a folosit teritoriul României pentru a furniza masiv arme Ucrainei

-

Explodează o veritabilă bombă ale cărei consecințe sunt greu estimabile: presa germană difuzează azi un material aparent laudativ la adresa Bulgariei, dar care, în fapt, dă statul vecin în vileag că a fost un mare, dacă nu cel mai mare furnizor de arme și carburanți Ucrainei, în cel mai deplin secret, folosind teritoriul României. Operațiunea s-a derulat anul trecut, cînd la guvernare se afla premierul filo-american Kiril Petkov și la fel de filo-americanul Asen Vasilev, ca ministru de Finanțe, scrie Inpolitics.

CE MAI SUSTINE INPOLITICS:

Bulgaria salvatoare: Ucraina a fost salvată în secret de cea mai săracă țară a UE, titrează Politico și WELT.
Sofia a furnizat Kievului combustibil și arme vitale de fabricație sovietică, dar a trebuit să păstreze livrările secrete din cauza politicienilor pro-Moscova din guvern.

În primăvara anului trecut, armata ucraineană rămînea rapid fără combustibilul și muniția de proveniență sovietică de care avea nevoie pentru a lupta împotriva rușilor.
Mântuirea a venit dintr-o zonă neașteptată: Bulgaria, scrie Politico.

Mulțumită politicii sale interne fracturate – și înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți din elitele sale – Sofia a avut dificultăți pe parcursul invaziei să ascundă că nu înarmează Ucraina.

Aceasta a fost, totuși, doar o cortină de fum, potrivit unei investigații a cotidianului german WELT. Datorită interviurilor exclusive cu ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și cu ministrul său de finanțe, Asen Vasilev, WELT a realizat o imagine a modului în care Bulgaria a intrat în dispozitiv și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme, muniție și motorină într-un moment critic al luptei de anul trecut.

În timp ce Petkov, care era prim-ministrul Bulgariei la izbucnirea războiului, încerca să împingă țara pe o traiectorie spre vest, pro-NATO, a trebuit să se confrunte cu o opoziție puternică din partea politicienilor pro-Kremlin, inclusiv printre partenerii săi de coaliție, socialiştii, care sunt urmaşii vechiului Partid Comunist. El a trebuit chiar să-și concedieze propriul ministru al apărării pentru că prelua papagalicește retorica de război a Rusiei. În public, cel puțin, Petkov a căutat să minimizeze orice idee că Bulgaria – în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică – va înarma Ucraina.

Cabinetul lui lui Petkov a evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și a folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe calea aerului și terestră prin România, Ungaria, și Polonia.

„Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armatei ucrainene în faza incipientă a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru WELT.

De asemenea, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost procesată din țiței rusesc la o rafinărie de la Marea Neagră, care aparținea la acea vreme companiei ruse Lukoil. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și uneori a acoperit 40% din nevoile Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Vasilev pentru WELT.

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a declarat pentru WELT că țara sa era în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut. „Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari de muniție necesară, așa că președintele Zelensky m-a trimis să obțin materialul necesar”, a spus Kuleba.

„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare au fost de partea Rusiei, Petkov a decis să „să fie de partea dreaptă a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

„Industria noastră militară privată producea la capacitate maximă”, a spus Petkov. Imagini din aprilie arată avioane cargo „încărcate până la refuz” cu arme care zboară între Bulgaria și Polonia. Ceea ce se știe este că aeroportul polonez Rzeszów, la 70 de kilometri de granița cu Ucraina și păzit îndeaproape de NATO, este un punct important de transport. „Ne-am asigurat că ruta de uscat prin România și Ungaria este deschisă și camioanelor”, a spus Petkov.

În iunie, șeful companiei de stat de exporturi militare Kintex, Alexander Mihailov, a trebuit să demisioneze după o dispută politică și a făcut publice cifre – probabil cu scopul de a zgudui guvernul. Mihailov a vorbit despre exporturi în valoare de „2 miliarde de euro” de la începutul războiului. El a vorbit, de asemenea, despre livrări de muniție pentru lansatorul de rachete multiple Grad BM-21.

Partidul Socialist din guvern a continuat să amenințe că va destrăma coaliția dacă va exista vreun sprijin direct pentru Kiev – dar nu a putut, deoarece nu a existat oficial un astfel de sprijin.

Continuînd să zboare pe mai departe sub radar, Bulgaria a trimis motorină forțelor lui Zelenskyy.
Kievul a confirmat pentru WELT că companiile ucrainene au primit motorină bulgărească în această etapă extrem de importantă.
„Camioanele și cisternele mergeau în mod regulat în Ucraina prin România și, în unele cazuri, combustibilul a fost încărcat și în trenurile de marfă”, a spus Vasiliev.

Marea întrebare o punem noi: care va fi reacția Rusiei în urma dezvăluirilor greu explicabile ale presei germane și ale filo-americanilor bulgari despre rolul jucat în război de către Bulgaria și România?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img