spot_img
36.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăAnalizePremiul Saharov 2022

Premiul Saharov 2022

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

- Reclama -

Premiul Saharov pentru anul 2022 a fost acordat cetățenilor curajoși ai Ucrainei, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc pe 14 decembrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Am avut marea onoare de a participa la această ceremonie solemnă, alături de colegii mei din PNL, de europarlamentarii Partidului Popular European și de colegii noștri din celelalte grupuri politice din parlament. 

- Advertisement -

În sala plenului, poporul ucrainean a fost reprezentat de președinte și de alți liderii aleși, precum și de societatea civilă: Oleksandra Matviiciuk – apărătoare a drepturilor omului, președinte al Centrului pentru Libertăți Civile, una dintre organizațiile laureate ale Premiului Nobel pentru Pace 2022 ;Yulia Pajevska – fondatoarea unității de evacuare medicală „Îngerii lui Taira”; Ivan Fedorov – primarul orașului Melitopol; Oleksandr Chekryhin și Stanislav Kulykivski – reprezentanți ai Serviciilor de Urgență ale Ucrainei și Yaroslav Bojko din partea Mișcării de rezistență civile „Flamura Galbenă”. 

În discursul de înmânare a premiului, președintele PE, doamna Roberta Metsola, a elogiat curajul și sacrificiile cetățenilor ucraineni și a reiterat susținerea Uniunii Europene pentru cauza Ucrainei. 

- Advertisement -

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat europarlamentarilor și cetățenilor europeni printr-o intervenție video în direct, cerând continuarea și sporirea susținerii pentru statul său, măsură ce ar reprezenta cea mai eficientă formă de a proteja libertatea, drepturile omului, statul de drept și celelalte valori comune întruchipate de acest Premiu al Parlamentului European. La încheierea discursului, președintele Zelenski a cerut păstrarea unui moment de reculegere pentru toți bărbații, femeile, copiii, civilii și soldații ucraineni uciși în război. Un moment solemn, dar deosebit de uman, ce a sensibilizat pe toți cei prezenți în sala de plen și a perpetuat mesajul unității europene prin aspirații și valori comune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img