spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăAnalizePremiul Saharov 2022

Premiul Saharov 2022

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

- Reclama -

Premiul Saharov pentru anul 2022 a fost acordat cetățenilor curajoși ai Ucrainei, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc pe 14 decembrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Am avut marea onoare de a participa la această ceremonie solemnă, alături de colegii mei din PNL, de europarlamentarii Partidului Popular European și de colegii noștri din celelalte grupuri politice din parlament. 

În sala plenului, poporul ucrainean a fost reprezentat de președinte și de alți liderii aleși, precum și de societatea civilă: Oleksandra Matviiciuk – apărătoare a drepturilor omului, președinte al Centrului pentru Libertăți Civile, una dintre organizațiile laureate ale Premiului Nobel pentru Pace 2022 ;Yulia Pajevska – fondatoarea unității de evacuare medicală „Îngerii lui Taira”; Ivan Fedorov – primarul orașului Melitopol; Oleksandr Chekryhin și Stanislav Kulykivski – reprezentanți ai Serviciilor de Urgență ale Ucrainei și Yaroslav Bojko din partea Mișcării de rezistență civile „Flamura Galbenă”. 

În discursul de înmânare a premiului, președintele PE, doamna Roberta Metsola, a elogiat curajul și sacrificiile cetățenilor ucraineni și a reiterat susținerea Uniunii Europene pentru cauza Ucrainei. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat europarlamentarilor și cetățenilor europeni printr-o intervenție video în direct, cerând continuarea și sporirea susținerii pentru statul său, măsură ce ar reprezenta cea mai eficientă formă de a proteja libertatea, drepturile omului, statul de drept și celelalte valori comune întruchipate de acest Premiu al Parlamentului European. La încheierea discursului, președintele Zelenski a cerut păstrarea unui moment de reculegere pentru toți bărbații, femeile, copiii, civilii și soldații ucraineni uciși în război. Un moment solemn, dar deosebit de uman, ce a sensibilizat pe toți cei prezenți în sala de plen și a perpetuat mesajul unității europene prin aspirații și valori comune.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img