spot_img
24.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăExternePremierul turc: I-am spus lui Merkel, nu ACCEPTĂM să ținem migranții pe...

Premierul turc: I-am spus lui Merkel, nu ACCEPTĂM să ținem migranții pe care UE nu îi vrea, NU SUNTEM lagăr de concentrare

-

Turcia nu este „un lagăr de concentrare” și refuză să primească în mod permanent pe teritoriul său imigranți pe care Uniunea Europeană (UE) nu-i dorește, a declarat luni premierul islamo-conservator al Turciei, Ahmet Davutoglu, informează agenția de presă AFP, conform Agerpres.

‘Nu putem accepta un acord pe următoarea bază: ‘Dați-ne bani și ei (imigranții) vor rămâne în Turcia’. Turcia nu este un lagăr de concentrare’, a declarat Davutoglu, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune A Haber, a doua zi după o întrevedere avută la Istanbul cu cancelarul federal german Angela Merkel.

- Advertisement -

‘I-am spus Angelei Merkel: nimeni nu trebuie să aștepte de la Turcia ca ea să se transforme într-un lagăr de concentrare unde să rămână toți refugiații’, a insistat premierul turc.

‘Însă, imigrația ilegală trebuie ținută sub control și prin urmare vom pune în aplicare mecanisme în acest scop’, a adăugat șeful guvernului de la Ankara.

- Advertisement -

Bruxellesul a anunțat joi ‘un plan de acțiune’ conform căruia Ankara se va angaja să găzduiască pe teritoriul său imigranți sirieni care doresc să ajungă în Europa, în schimbul unei liberalizări a regimului de vize pentru cetățenii turci și al susținerii pentru aderarea Turciei la UE.

Turcia, care găzduiește deja în mod oficial 2,2 milioane de refugiați sirieni, a ridicat miza, calificând acest plan drept ‘simplu proiect’ și catalogând bugetul propus de UE ca fiind ‘inacceptabil’.

În timpul vizitei pe care a desfășurat-o duminică la Ankara, Merkel a salutat efortul constant al Turciei în vederea primirii de refugiați sirieni și a promis că va ‘redinamiza’ procesul aderării Turciei la UE, aflat la ralanti de mai mulți ani.

‘Discuțiile în materie sunt extrem de promițătoare și vor continua’, a declarat Merkel după o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

La rândul său, Davutoglu și-a exprimat mulțumirea în legătură cu ‘o mai bună abordare’ adoptată de Bruxelles pe marginea dosarului imigrației.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img