spot_img
10.3 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăExternePremierul turc ACUZĂ serviciile secrete

Premierul turc ACUZĂ serviciile secrete

-

Serviciile secrete din Turcia (MIT) au avertizat armata în legătură cu iminența unei lovituri de stat în după-amiaza zilei de 15 iulie, dar nu au informat și guvernul, a declarat premierul turc Binali Yildirim, într-un interviu difuzat miercuri de presa turcă, transmite EFE.

‘La orele 15:00 (12:00 GMT) ale zilei de 15 iulie, un comandant a informat MIT. A spus că în acea zi urmau să fie atacați. I-am întrebat pe cei de la MIT de ce nu ne-au informat și nu mi-au răspuns’, a declarat Yildirim într-un interviu difuzat de CNN Turk. ‘L-am întrebat pe șeful MIT: Cum este posibil așa ceva? Nu este informat prim-ministrul, nu este informat președintele. Este absolut normal ca șeful Statului Major să fie informat, evident, dar în același timp ar fi trebuit să vorbiți și cu premierul, pentru că răspundeți în fața prim-ministrului, depindeți de el. Dar la asta nu mi-a răspuns, nu a spus nimic. Așa au stat lucrurile’, a povestit Yildirim.

- Advertisement -

Potrivit unui comunicat al forțelor armate, emis la câteva zile după puciul eșuat, MIT ar fi informat la 13:00 GMT conducerea armatei, iar aceasta a dat ordin să nu permită ieșirea de tancuri sau de avioane din unitățile militare. Însă ordinele au fost încălcate de către puciști care au început mișcarea de trupe la 18:45 GMT, adică la cinci ore și jumătate după avertismentul MIT.

Guvernul a aflat de puci abia o oră mai târziu, când avioanele de vânătoare survolau deja Ankara și Istanbul, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că a fost informat de cumnatul său. Erdogan a propus ca MIT să intre sub controlul președinției, dar pentru aceasta are nevoie de sprijinul opoziției, amintește EFE.

- Advertisement -

În același interviu, Yildirim a declarat că, până în prezent, 58.000 de funcționari, între care 23.000 de profesori, au fost suspendați din posturi ca măsură împotriva rețelelor de susținători ai predicatorului Fethullah Gulen, exilat în SUA și pe care guvernul de la Ankara îl acuză că s-ar afla în spatele loviturii de stat eșuate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img