spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizePremierul spaniol anunță sfârșitul impozitelor mici pentru multinaționale: Nu pot să plătească...

Premierul spaniol anunță sfârșitul impozitelor mici pentru multinaționale: Nu pot să plătească mai puțin ca intreprinderile mici și mijlocii

-

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat joi o reformă fiscală ”inevitabilă” ca urmare a crizei economice şi sanitare provocate de epidemia COVID-19 şi are pentru aceasta în vedere o creştere a impozitelor, mai ales a celor percepute marilor companii, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

După enormul efort bugetar realizat în ultimele luni, ”vom trebui să reducem datoria publică, vom trebui să reducem deficitul public şi vom trebui aşadar să creştem încasările fiscale ale statului”, a spus Sanchez într-un interviu acordat postului LaSexta.

- Advertisement -

‘O reformă fiscală este inevitabilă”, a insistat premierul socialist spaniol, argumentând că în prezent încasările la bugetul statului spaniol raportate la PIB sunt mult inferioare mediei europene, cu şapte procente din PIB mai puţin.

‘Dorim să avem un stat providenţial robust şi vom face acest lucru prin justiţie fiscală”, ceea ce ‘‘înseamnă creşterea impozitelor pentru marile corporaţii şi nu pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, a subliniat Sanchez, fără a da alte detalii. Dar el a ţinut să adauge că în Spania ”marile multinaţionale plătesc rate efective (de impozitare) sub 10%, în timp ce întreprinderile mici şi mijlocii şi întreprinzătorii independenţi plătesc mult mai mult”.

- Advertisement -

Premierul spaniol a precizat că doreşte de asemenea să grăbească instituirea unor taxe de mediu.

În ceea ce priveşte impozitul pe venit, Pedro Sanchez a amintit că programul său electoral prevedea posibilitatea ”ca tranşele cele mai ridicate să poată fi crescute”.

Întrebat despre o eventuală creştere a TVA-ului (cota actuală standard este de 21%, cea redusă, de 10%, şi cea foarte redusă, de 4% n.red), cerută mai ales de Banca Spaniei, el s-a limitat să răspundă că ”cel mai important este justiţia fiscală”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img