Premierul socialist portughez amenință că va demisiona dacă Parlamentul va vota creșterea salariilor profesorilor: Ne va costa 800 milioane euro

0
137

Premierul portughez Antonio Costa a ameninţat vineri că va demisiona dacă parlamentul va vota în pofida avertismentelor sale o lege privind dezgheţarea salariilor profesorilor, după o alianţă neaşteptată a partenerilor săi de stânga cu opoziţia de dreapta, informează AFP şi Reuters.

Portuguese Prime Minister Antonio Costa gestures during a press conference on Novo Banco sale at Sao Bento Palace in Lisbon on March 31, 2017. / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images)

„Aprobarea acestei iniţiative parlamentare va constrânge guvernul să-şi prezinte demisia”, a declarat Costa într-o conferinţă de presă, în timp ce alegerile legislative în termen sunt prevăzute pentru 6 octombrie, transmite Agerpres.

O creştere retroactivă a salariilor profesorilor, care au fost îngheţate de mai multe ori din 2005, a fost adoptată în ajun cu o largă majoritate în comisie.

Aleşii comunişti şi cei ai Blocului de stânga, care susţin guvernul socialist, s-au pronunţat în favoarea acestei măsuri care ar putea pune în pericol echilibrul bugetar. Măsura urmează să fie prezentată la 15 mai în sesiune plenară.

În finalul unei şedinţe de urgenţă a cabinetului, şeful guvernului l-a informat pe preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa că el va renunţa la funcţia dacă acest proiect de lege va fi adoptat.

„În aceste condiţii, cred că este de datoria mea să-i informez pe şeful statului şi pe preşedintele parlamentului că aprobarea finală a respectivei iniţiative va forţa guvernul să-şi prezinte demisia”, a declarat el într-o alocuţiune televizată.

Fără sprijinul comuniştilor şi al Blocului de stânga, guvernul său format în 2015 ar fi privat de majoritatea parlamentară.

Profesorii manifestează de mai multe luni pentru a cere actualizarea salariilor lor blocate de mai mulţi ani de criză. În urma votului din comisie, celelalte sindicate ale angajaţilor din domeniul public au cerut acelaşi tratament.

Adoptarea acestei iniţiative „îi va costa mai devreme sau mai târziu 800 milioane de euro pe portughezi”, a avertizat premierul după o întrevedere cu şeful statului.