spot_img
21.5 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăExternePremierul Scoției anunță ruperea Regatului Unit: Brexitul "nu se aplică Scoției"

Premierul Scoției anunță ruperea Regatului Unit: Brexitul „nu se aplică Scoției”

-

Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a reiterat miercuri, cu câteva ore înaintea instalării Theresei May în fruntea guvernului de la Londra, că Brexitul „nu se aplică Scoției”, care a votat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană, transmite AFP.

- Reclama -

„Theresa May a spus că, pentru ea, Brexit înseamnă Brexit. Respect faptul că are acest mandat întrucât Anglia și Țara Galilor au votat pentru” ieșirea din Uniunea Europeană, dar „vreau să precizez că acest mandat (…) nu se aplică Scoției, care a votat în mod hotărât pentru rămânerea” în Uniune, a declarat Nicola Sturgeon, într-o întâlnire cu presa străină la Londra.

- Advertisement -

„Eu însămi am mandatul de a respecta dorința scoțienilor, găsind o cale de a menține Scoția în interiorul UE sau protejându-ne relația cu Uniunea”, a continuat dna Sturgeon, exprimându-și speranța că Theresa May „respectă modul în care a votat Scoția”.

Ea s-a declarat, în schimb, „profund dezamăgită” de afirmația viitorului premier britanic potrivit căreia nu le oferă garanții cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie că pot rămâne în această țară.

- Advertisement -

În ce privește Scoția, prim-ministrul a afirmat că „problema independenței este, cu siguranță, pe masă” și că dorește să studieze „toate opțiunile”.

Nicola Sturgeon a mai precizat că a constituit un comitet de experți „juridici, economici și diplomatici” pentru a o consilia cu privire la negocierile legate de Brexit, comitet ce se va reuni pentru prima dată joi, la Edinburgh.

Dna Sturgeon a mai explicat că, înainte de activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, are două priorități: de a face totul pentru a fi „implicată direct” în negocieri și de a „continua să explice diferitelor state europene care sunt interesele Scoției”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img