spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăAnalizePremierul sârb: S-a ajuns în pragul conflictului armat în Kosovo

Premierul sârb: S-a ajuns în pragul conflictului armat în Kosovo

-

Guvernul sârb a avertizat luni asupra riscului unei noi escaladări a tensiunilor legate de situaţia minorităţii sârbe din nordul Kosovo, considerând s-a ajuns deja ”în pragul conflictului armat”, potrivit unei declaraţii a premierului Ana Brnabic, citată de agenţiile EFE şi Tanjug.

”Mă tem de o escaladare. Noi vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea, dar, din nefericire, nu văd să existe vreo stabilitate pentru sârbii din Kosovo”, a spus şefa guvernului de la Belgrad într-un interviu acordat televiziunii publice sârbe RTS.

Ea a acuzat UE şi SUA că ignoră încălcările sistematice ale drepturilor minorităţii sârbe în Kosovo, încălcări care potrivit Belgradului sunt cauza protestelor şi baricadelor cu care sârbii kosovari blochează în prezent şoselele în nordul Kosovo. ”Sunt profund dezamăgită de modul în care Washingtonul şi Bruxellesul înţeleg democraţia şi drepturile omului”, a deplâns şefa guvernului de la Belgrad.

Ana Brnabic a reproşat de asemenea misiunii NATO în Kosovo (KFOR) că nu a împiedicat ”epurarea etnică” în 312 localităţi kosovare care în timpul scurs din anul 1999 au rămas fără populaţie sârbă.

În timp ce instituţiile UE se mulţumesc ”să privească în linişte”, toate serviciile de securitate din Serbia consideră că situaţia în Kosovo a ajuns ”în pragul conflictului armat”, a avertizat şefa guvernului sârb.

Sârbii kosovari blochează de mai mult de o săptămână şoselele din nordul Kosovo, în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi discriminarea tot mai puternică din partea autorităţilor de la Pristina faţă de minoritatea sârbo-kosovară în această provincie care şi-a proclamat independenţa în 2008.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img