spot_img
21.2 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăAnalizePremierul rus în Bulgaria: Mizele economice

Premierul rus în Bulgaria: Mizele economice

-

Programul vizitei premierului rus in Bulgaria prevede întâlniri cu omologul său Boiko Borisov și cu președintele Rumen Radev. Pe ordinea de zi se află energetica (gazoductul de tranzit, CAE Belene – ieri „Rosatom” și-a anunțat disponibilitatea de a construi centrala), turismul, industria și situația în Balcani și în zona Mării Negre, transmite Radio Europa Liberă.

Russian President Dmitry Medvedev and Prime Minister Vladimir Putin, not pictured, meet with Russian women at the Gorki presidential residence outside Moscow on Friday, Nov. 25, 2011. (AP photo/RIA Novosti, Dmitry Astakhov, Presidential Press Service)
- Reclama -

Accente ale vizitei sunt două proiecte de miliarde în energetica – gazoductul de tranzit Turcia – Europa Centrală, cu o capacitate de peste 16 mlrd.m.c. pe an, și CAE Belene cu două reactoare a câte 1000 MW. Ambele proiecte însă plutesc în incertitudine, în pofidă declarațiilor optimiste din partea unor lideri politici bulgari și ruși.

Gazoductul, care va prelua o mare parte din tranzitul prin Ucraina în direcția Turciei și Europei Centrale va putea fi realizat numai cu acordul Uniunii Europene. Proiectul nuclear depinde de găsirea unui investitor strategic dispus să investească aproape 10 miliarde de euro fără garanții din partea statului.

Bulgaria intenționează să realizeze gazoductul de tranzit prin teritoriul său, în valoare de 1,4 miliarde euro, cu investiții proprii, până la finele anului. Va fi folosit în sens invers un tronson din actualul gazoduct din Ucraina spre Turcia.

Pe agenda convorbirilor se vor afla relațiile în domeniul turismului, situația în zona Mării Negre și în Balcani. Bulgaria a anunțat azi că va deschide în alte 39 de orașe din Rusia centre de vize ce vor înlesni călătoriile turistice.

Președintele Rumen Radev a declarat că așteaptă guvernul să profite de vizită și să nu devină „ostatec al unor interese străine”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...