Premierul Portugaliei, țară care deține președinția rotativă a UE, acuză SUA că ar vrea să blocheze acordul de investiții UE-China

0
99

Premierul portughez Antonio Costa consideră că ar fi ‘un lucru grav” ca Uniunea Europeană să blocheze acordul de investiţii cu China, încheiat în urmă cu câteva zile, pentru a se coordona cu Statele Unite, deoarece Europa trebuie fie un actor global autonom, relatează agenţia de presă portugheză Lusa conform Agerpres.

Într-un interviu acordat Lusa cu privire la preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene (UE) în această primă jumătate a anului 2021, premierul a mai spus că acesta este ”momentul perfect” pentru un summit UE-Africa. Există ”toate condiţiile” pentru reuniunea la nivel înalt UE-India care ”ar putea fi o etapă importantă în relaţia viitoare a Uniunii Europene cu Uniunea Indiană”.

UE şi China au ajuns miercuri la un acord de principiu privind investiţiile, care este în curs de negociere de şapte ani. Acest acord ar putea provoca tensiuni cu noua administraţie americană la câteva săptămâni după ce Joe Biden a propus un dialog transatlantic cu privire la ”provocarea strategică reprezentată de asertivitatea internaţională crescândă a Chinei”.

”Dacă Europa doreşte să fie un actor global, aşa cum trebuie să fie, autonomia sa strategică depinde de capacitatea de a relaţiona cu fiecare dintre ceilalţi actori globali. Trebuie să comunice cu Statele Unite, China, Australia şi Noua Zeelandă, India, Africa. Trebuie să se raporteze la toată lumea şi nu doar să vorbească prin alţii”, a spus declarat premierul portughez pentru Lusa.