Premierul polonez: NICIODATĂ nu vom accepta să discutăm despre Europa cu mai multe viteze

0
145

Polonia nu este de acord cu ideea unei Europe cu mai multe viteze și va refuza să discute acest scenariu, a declarat vineri premierul polonez Beata Szydlo, transmite AFP.

„Niciodată nu vom accepta să discutăm despre o Europă cu mai multe viteze”, a spus șefa guvernului polonez la o conferință de presă desfășurată la Bruxelles după încheierea Consiliului European.

„UE trebuie să fie capabilă să se reformeze. În plus față de unitatea politică, ea are nevoie de o unitate instituțională. Nu vom accepta nicio acțiune care să compromită integritatea pieței comune, a zonei Schengen și Uniunii Europene înseși”, a adăugat Beata Szydlo.

După ce s-a văzut izolată în problema realegerii lui Donald Tusk ca președinte al Consiliului European, șefa guvernului de la Varșovia a decis, ca represalii, să blocheze adoptarea concluziilor summitului european desfășurat joi și vineri.

Cu o săptămână înaintea acestei reuniuni, premierii statelor din grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) s-au întâlnit la Varșovia, unde au cerut Consiliului European să prezinte la summitul european aniversar din 25 martie, de la Roma, un proiect consensual pentru reformarea Uniunii Europene și au insistat pe menținerea unității europene, dar și pe consolidarea rolului statelor naționale în luarea deciziilor la nivel european.

Ulterior, după ce cancelarul german Angela Merkel, împreună cu președintele francez, François Hollande, și cu premierii spaniol, Mariano Rajoy, și italian, Paolo Gentiloni, s-a pronunțat la mini-summitul de la Versailles în favoarea Europei cu mai multe viteze, liderul partidului polonez de guvernământ Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a ripostat imediat susținând că „deciziile luate la Versailles (…) consolidează procesul de dezintegrare a Uniunii Europene care a început odată cu Brexit-ul”.