”Acestea sunt opinii și nu fapte”, a răspuns Morawiecky. ”Polonia este un stat-națiune democrat, ca toate celelalte țări din Europa. Și suntem pragmatici. Avem o problemă cu o parte a elitei politice europene și cu jurnaliștii – nu cu oamenii obișnuiți. De exemplu, 97% dintre toți investitorii străini care sunt deja în Polonia ar face din nou acest lucru. Cu toate acestea, aveți dreptate, trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a explica politicile noastre”, a spus Morawiecki, respingând totodată criticile privitoare la legile justiției. ”Potrivit sondajelor”, spune premierul, ”trei sferturi dintre polonezi consideră că sistemul judiciar este „rău” sau „foarte rău”. Îmbunătățim acum comunicarea noastră, iar Bruxelles-ul acționează acum mai mult ca partener și mai puțin ca director de școlă”.
O altă întrebare a vizat ceea ce mulți germani consideră o lipsă de solidaritate din partea Poloniei, care profită de banii trimiși de Bruxelles și, pe de altă parte, nu vrea să ajute în caz de urgență, cum a fost în criza refugiaților .
”În cel mai bun caz…” – răspunde Morawiecky, ”… pot să înțeleg pe jumătate această poziție. Chiar și politicienii germani, cum ar fi ministrul de externe, Sigmar Gabriel, admit, de exemplu, că și economia germană beneficiază de pe urma fondurile structurale ale UE acordate noilor state membre. Aproximativ 80% din fluxurile de bani merg către companii germane, deoarece acestea implementează proiecte de construcție sponsorizate de UE în Polonia. Știm foarte precis ce înseamnă solidaritate. Este un obiectiv important, dar altceva înseamnă deciziile de securitate internă, care sunt independente și suverane”.
Iar reporterul revistei Der Spiegel a întrebat, în context, dacă Germania este văzută la Varșovia drept cel mai important partener din Europa?
”Da”, a spus Morawiecki: ”Există din când în când tensiuni – când, de exemplu, un articol radical este publicat aici sau acolo. Dar pentru mine paharul este pe jumătate plin, nu pe jumătate gol. Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria au devenit împreună cea mai importantă piață de export pentru Germania, mai importantă decât Franța – și vreau să susțin această evoluție”.
În sfârșit, premierul polonez și-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu are o poziție mai fermă față de Rusia: ”Dar, să nu ne înșelăm: deși nu știm ce politici va alege Casa Albă, suntem încă sub umbrela americanilor. În acest sens, germanii primesc un prânz gratuit – ei cheltuiesc puțin, dar se bucură de o protecție completă. Sper că în cele din urmă vom putea ajunge la un acord cu rușii. În acest moment, însă , este bine să fim puternici din punct de vedere militar”, a mai spus premierul polonez în interviul pentru Der Spiegel.