Premierul italian, noi acuzații la adresa lui Merkel și Hollande: Cheltuie miliarde

0
3975
French President Francois Hollande (R) welcomes Germany's Chancellor Angela Merkel as she arrives at the Elysee Palace before the solidarity march (Rassemblement Republicain) in the streets of Paris January 11, 2015. French citizens will be joined by dozens of foreign leaders, among them Arab and Muslim representatives, in a march on Sunday in an unprecedented tribute to this week's victims following the shootings by gunmen at the offices of the satirical weekly newspaper Charlie Hebdo, the killing of a police woman in Montrouge, and the hostage taking at a kosher supermarket at the Porte de Vincennes. REUTERS/Pascal Rossignol (FRANCE - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY) - RTR4KWCH

Summitul informal al statelor membre ale Uniunii Europene, fără Marea Britanie, care a avut loc vineri la Bratislava a fost ‘o ocazie pierdută’, a afirmat premierul italian Matteo Renzi într-un interviu apărut duminică în cotidianul Corriere della Sera, în care el se declară dezamăgit în special de președintele francez Francois Hollande și de cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP.

Întrebat despre absența sa de la conferința de presă comună susținută vineri de liderii francez și german, Renzi a spus că nu are ‘nicio problemă’ cu Hollande și Merkel.

Însă „a face o conferință de presă în care nu spunem nimic nu este visul vieți mele”, a adăugat el în acest interviu care continuă în linia afirmațiilor dure făcute sâmbătă într-o conferință la Florența.

Iar dacă președintele francez și cancelarul german „vor să își petreacă după-amiaza scriind documente fără suflet și fără orizont, o pot face și singuri”, a mai spus el.

Cei trei lideri s-au întâlnit totuși, într-o atmosferă extrem de amicală, la sfârșitul lunii august în Mediterana, în largul micii insule italiene Ventotene, cu ocazia unei reuniuni tripartite menită a pregăti summitul de la Bratislava.

Însă Matteo Renzi nu și-a ascuns dezamăgirea în interviul apărut duminică. „I-am invitat la Ventotene pentru a construi un parcurs, nu pentru a admira priveliștea sau a mânca pește”, a afirmat premierul italian.

Renzi se declară dezamăgit în special de lipsa rezultatelor în privința problemei imigrației. „Nu putem lăsa ca problema imigrației să explodeze din cauza incapacității Europei”, a subliniat el, ironizând apoi Uniunea Europeană, care „construiește în același timp, cu miliarde, un nou sediu pentru Consiliul European” la Bruxelles.

„Voi propune ca în fața sediului să fie pusă barca pe care Italia a recuperat-o de pe fundul mării și care acum se află la Augusta”, în Sicilia, a mai declarat șeful guvernului de la Roma. „Cel puțin așa, de fiecare dată când va avea loc o reuniune, în loc să ne uităm doar la noile canapele, ne vom uita la imaginea acestei bărci și la scandalul imigrației”, a spus el.

Italia a scos la suprafață în această vară epava traulerului care s-a scufundat în largul Libiei în aprilie 2015, accident în care au murit circa 700 de imigranți.

Sâmbătă, Renzi a afirmat că Italia nu este dispusă să se comporte ca și când Uniunea Europeană ar funcționa, exprimându-și nemulțumirea față de rezultatele summitului de vineri de la Bratislava la care au luat parte liderii statelor membre ale UE (fără Marea Britanie).