spot_img
4.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă: Vom reuşi să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul...

Premierul Ciucă: Vom reuşi să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum de gaze

-

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în mesajul transmis în cadrul Conferinţei Internaţionale a Gazului din România, că Guvernul pe care îl conduce şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate în regiune, astfel că vom reuşi să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum.

”Conferinţa Internaţională a Gazului din România este un bun prilej de a discuta despre rolul gazelor naturale în tranziţia energetică, precum şi despre căile de acţiune necesare asigurării resurselor pentru cetăţenii şi economiile noastre. Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a făcut şi mai solidari în eforturile noastre de a găsi soluţii şi de a ne asigura energia necesară atât pentru această iarnă, cât şi pentru generaţiile viitoare, în condiţii sustenabile şi respect faţă de mediu”, a transmis premierul în mesaj. 

- Advertisement -

Nicolae Ciucă a arătat că am remarcat cu toţii importanţa acordată energiei în discursul susţinut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru prezentarea raportului Starea Uniunii Europene 2022.

”Ceea ce am reuşit cu toţii la nivel european, în domeniul energiei, dar şi în toate celelalte sectoare, reconfirmă puterea comunităţii celor 27 de ţări de a uni oameni, naţiuni şi generaţii. De a trece cu bine crize fără precedent. Am regăsit, în dezbaterile la nivel european, preocuparea României de a proteja cetăţenii şi economia de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale. La nivel naţional, am prelungit măsurile de compensare şi plafonare a preţurilor la gaz până la 1 septembrie 2023, iar pentru mediul economic am eliminat plafonul de consum. Ţara noastră continuă să se alăture deciziilor europene în toate eforturile de gestionare a consumului de energie, de descurajare a tendinţei de creştere nejustificată a preţurilor şi de diversificare a surselor de energie”, a spus şeful Executivului. 

- Advertisement -

Potrivit premierului, ”mai mult ca oricând, în aceste vremuri de criză, este nevoie ca spiritul european al solidarităţii să fie mai puternic resimţit în relaţia dintre cetăţeni şi instituţii, la nivelul societăţii, dar şi între societate şi piaţa energetică”.

”Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore şi încurajarea investiţiilor în acest sector  fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi, în următorii ani, a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. 2022 este anul în care a început extracţia gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre. Odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuşi să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum”, a spus Ciucă. 

Premierul a menţionat că ”acest lucru dovedeşte capacitatea României de a găsi noi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”. 

”La nivelul Guvernului, am făcut eforturi constante şi în ceea ce priveşte diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi asigurarea necesarului de consum cetăţenilor şi economiei noastre. Am finalizat recent tronsonul de conductă Pojorâta – Vatra Dornei, proiect prin care am creat premisele interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a ţării cu cel din partea de Nord – Est. Acordăm atenţie proiectelor de acest timp având în vedere importanţa lor pentru comunităţile locale şi pentru dezvoltarea reţelei naţionale. Finalizarea gazoductului BRUA faza I, aproximativ 500 de kilometri de conductă ce  traversează un sfert din teritoriul ţării, reprezintă o sursă importantă de energie pentru cetăţenii noştri şi pentru dezvoltarea economică. În plus, odată cu punerea în funcţiune a BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport şi îşi va putea asigura aprovizionarea din noi surse”, a mai spus premierul. 

Potrivit şefului Executivului, ”operaţionalizarea interconectorului Bulgaria-Grecia – ultima componentă a Coridorului Vertical -, transformarea Coridorului Transbalcanic, care poate prelua gaze naturale din zona Mării Caspice şi Azerbaidjan, vor crea un plus de siguranţă pentru România şi întreaga regiune”. 


Nicolae Ciucă a mai spus că o atenţie deosebită am acordat sprijinului pentru Republica Moldova, care se confruntă cu efecte acute ale crizei energetice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img