spot_img
34.8 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă: România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi...

Premierul Ciucă: România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni

-

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul, referitor la criza refugiaţilor ucraineni, că „războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor”. Şeful Executivului a adăugat că suntem în etapa în care trebuie să existe o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care „refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”.

„Aşa cum a subliniat şi domnul Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, sunt patru teme foarte importante. Mă refer la coordonarea crizei umanitară a refugiaţilor din Ucraina, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane, primul şi cel mai amplu program guvernamental pentru siguranţa şi sprijinirea copiilor din grijă pentru copii şi reforma în domeniul capacităţii legale a persoanelor cu dizabilităţi. Încă o dată, îmi exprim bucuria de a fi alături de dumneavoastră tocmai pentru că ştiu faptul că aceste domenii complexe, de altfel, aflate în coordonarea doamnei consilier de stat Mădălina Turza, au putut genera rezultatele despre care vom vorbi şi pe care dumneavoastră le veţi aprofunda în timpul acestei întâlniri. Şi doresc să subliniez un aspect foarte important şi anume acela al realizării unui parteneriat de excepţie care s-a dezvoltat între Guvernul României, între autorităţile locale, agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, misiunile diplomatice din România, societatea civilă şi, nu în ultimul rând, mediul privat şi cetăţenii României, pentru că am avut nenumărate activităţi unde am putut să ne bucurăm de sprijinul individual al cetăţenilor noştri”, a afirmat Nicolae Ciucă, vineri la la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul, la Palatul Victoria. 

- Advertisement -

El a mai spus că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului şi va gestiona lucrurile legate de refugiaţii ucraineni.

„Ucraina – a trecut aproape un an de la momentul izbucnirii conflictului din Ucraina, iar România a fost prezentă în linia întâi din primul moment şi continuă să sprijine consistent efortul global al lumii libere pentru Ucraina şi valorile democraţiei. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noştri, fie că vorbim de transport gratuit de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, zeci de mii de intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau de garanţia siguranţei oferite de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră. România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional, care nu numai că delimitează războiul de pace şi stabilitate, dar a oferit şi cele mai importanţe coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă”, a explicat Ciucă.

„Solidaritatea noastră s-a transformat în sprijin concret şi, în primul rând, pentru că am înţeles drama prietenilor şi vecinilor noştri ucraineni. Pornind de la nevoia lor de ajutor, am generat o viziune şi o strategie clară de răspuns la criza refugiaţilor, bazată pe două faze de intervenţie: intervenţia de urgenţă şi cea de-a doua, răspunsuri pe termen mediu şi lung pentru integrarea refugiaţilor, care a presupus o colaborare extinsă cu toţi partenerii sociali de tip ”all society response”. România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan naţional de măsuri de incluziune şi protecţie a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi a propus statelor europene un model de leadership şi coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaţilor, concretizat în „Platforma de la Bucureşti”, care oferă spaţiul de dialog la nivel înalt pentru această situaţie umanitară fără precedent. Am învăţat şi multe lecţii în anul care s-a scurs pe fondul acestei crize fără precedent. Am văzut şi testat limitele sistemului nostru de asistenţă şi, uneori, ale capacităţii logistice sau de resurse umane. Şi aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, societatea civilă şi mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari şi a fost capabili să livrăm un răspuns coerent şi eficient. Sunt convins că despre toate acestea doamna consilier va oferi mai multe detalii pe timpul dezbaterilor de astăzi. Războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor. Însă acum, suntem în etapa în care trebuie să avem o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”, a mai precizat premierul.

Referitor la subiectul privind combatarea traficului de persoane, Ciucă a reiterat că „acest subiect rămâne o prioritate pe agenda mea şi a Guvernului României”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img