spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizePremierul Ciucă: Proiecte pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi...

Premierul Ciucă: Proiecte pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare

-

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la evenimentul de lansare a Conferinţei „Smart diaspora – în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat” că avem peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, care sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă. Premierul a anunţat că a lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de lei, pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare. Şeful Executivului a arătat că este nevoie de o mai bună colaborare între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor şi de o viziune coerentă, pe termen lung. 

- Reclama -

Dezbaterea de astăzi, în perspectiva organizării Conferinţei ”Smart diaspora – în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat” reflectă preocuparea Guvernului pentru toţi cetăţenii români, inclusiv pentru comunităţile din afara graniţelor. Salut reluarea acestei iniţiative după mai mulţi ani de întrerupere şi sper ca astfel de evenimente să se desfăşoare periodic”, a spus premierul în discurs. 

Premierul a arătat că ”avem peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, fie angajaţi fie derulând propriile lor afaceri”. 

”Avem medici, profesori, informaticieni, cercetători, membri ai comunităţilor academice şi ştiinţifice din toată lumea, care prin priceperea şi creativitatea lor contribuie la progresul societăţilor din care fac parte. Dincolo de aspectele formale şi instituţionale, ei sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviinţă. Prin acţiunile noastre guvernamentale am iniţiat o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării economiei. Un drum ferm asumat la nivel guvernamental prin reformele şi investiţiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine şi vor transforma ţara noastră în societatea şi locul unde să îşi dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate”, a precizat premierul. 

El a menţionat că ”sectorul economic are cei mai sensibili senzori, iar percepţia măsurilor guvernamentale se reflectă în dinamica investiţiilor”. 

”Creşterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în ţara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene, dar şi orientarea către activităţi din sectoare profesionale, administrative, ştiinţifice, tehnice şi telecomunicaţii arată orientarea  către viitor a economiei româneşti. Raliem programele noastre guvernamentale acestei tendinţe aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România este parte prin proiectele, reformele şi investiţii asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programul de Guvernare”, a afirmat şeful Executivului. 

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img