spot_img
25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă: Economia României a devenit a 19-a cea mai complexă şi...

Premierul Ciucă: Economia României a devenit a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii. La sfârşitul lui 2022, cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, un record pentru investiţiile din banii de la buget

-

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că la sfârşitul anului trecut cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei. El a menţionat că la finalul lunii octombrie 2022 ţara noastră depăşise anul în care s-a înregistrat cea mai mare valoare a investiţiilor străine directe în România. 

“Doresc să fac câteva menţiuni legate de primele cifre pe care am putut să le agregăm după încheierea anului şi avem veşti foarte bune legate de ceea ce înseamnă programul de investiţii, aşa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârşitul anului 2022, cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investiţiile din ţara noastră, din banii de la buget. Am avut 88 de miliarde alocate prin buget. Trebuie să recunoaştem că nu am reuşit să atingem obiectivul de 100%, dar ţinând cont de condiţiile în care s-a derulat activitatea economică şi bulversarea pe care a creat-o creşterea preţurilor la materiale şi, desigur, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuşi să acoperim, să compensăm această creştere de la materiale ne-a ajutat ca în a doua parte a anului să reuşim să gestionăm cum se cuvine domeniul investiţiilor şi, iată, să putem să avem această cifră, care practic vine şi confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creşterea economică, şi anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, aşa cum eram obişnuiţi, şi, iată, investiţiile încep să aibă o contribuţie majoră la bugetul de stat”, a declarat Nicolae Ciucă. 

- Advertisement -

El a adăugat că un studiu Harvard arată că economia României a devenit a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii. 

“Este şi rodul activităţii, dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din ţara noastră şi o dovadă de încredere că măsurile, aşa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate şi oportunităţi pentru a putea să investească într-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă şi complexă şi sofisticată. Am folosit această sintagmă pentru că, practic, am dorit să redau concluziile unui studiu al Departamentului economic al Academiei Harvard, care vine şi ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii şi are potenţial ca să continue să crească în acest clasament şi până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10. Este o recunoaşte pe care, de aici, de la masa Guvernului, trebuie să o adresăm tuturor cetăţenilor României, trebuie să o adresăm mediului de afaceri, trebuie să recunoaştem că în continuare este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc”, a precizat premierul. 

El a anunţat că vor fi luate măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc. 

“Am discutat în coaliţie, am discutat cu domnul ministru Câciu şi cu ceilalţi miniştri de linie să facem în aşa fel încât să venim cu măsuri concrete pentru a putea să sprijinim capitalul românesc şi, desigur, să facem în aşa fel încât să putem să aliniem demersurile noastre cu dorinţa de investiţii din capitalul străin. De altfel, este şi o coroborare a realizărilor noastre în acest domeniu cu cifra pe care au atins-o investiţiile străine directe în economia românească. Nu avem încă datele finale. Cert este că la finalul lunii octombrie depăşisem anul în care am avut cea mai mare valoare a investiţiilor străine directe în România. Dacă nu mă înşel, e vorba de anul 2008, unde valoarea ajunsese la 9,2 miliarde”, a declarat Nicolae Ciucă. 

El a afirmat că în 2022 România a avut o absorbţie de 73% din fondurile europene. 

“Este, de asemenea, de subliniat faptul că, deşi nu avem toate cifrele pe masă, totuşi putem să spunem că ne-am atins obiectivul pentru realizarea bugetului în valoare nominală. Practic, discutăm de la o creştere faţă de 2021, de la 1187 de miliarde la 1386 de miliarde, în valoare concretă putem să discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro creştere în anul 2022. Totodată, subliniez contribuţia pe care au avut-o fondurile europene. A fost anul în care am reuşit să atingem o absorbţie de 73% din cadrul financiar 2014 – 2021, practic o creştere cu 20 de procente faţă de 2021 şi, de asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbţie, de 11,3 miliarde fonduri de coeziune şi PNRR”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img