spot_img
22.2 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă de Ziua Culturii Naționale: Încurajez tinerii care simt că au...

Premierul Ciucă de Ziua Culturii Naționale: Încurajez tinerii care simt că au ceva de spus în artă să aibă speranţă şi să lupte pentru drumul lor, pentru că astăzi succesul nu mai ţine doar de întâmplare

-

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, că geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile sale în această zi, înainte de toate, ”pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate şi în toate nuanţele individualităţii sale”. Şeful Executivului încurajează tinerii care simt că au ceva de spus în artă să aibă speranţă şi să lupte pentru drumul lor, pentru că astăzi succesul nu mai ţine doar de întâmplare. ”Oportunităţile oferite de statul român, Uniunea Europeană, fundaţii şi organizaţii neguvernamentale locale sau străine, persoane private arată că împreună ne bucurăm de cultură, o apreciem, investim în ea”, argumentează Ciucă.

Prezentăm integral mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă de Ziua Culturii Naţionale:

- Advertisement -

„În semn de omagiu adus marelui nostru poet Mihai Eminescu, cel care a dat anvergură creaţiei literare româneşti în făgaşul unui mare curent artistic şi de gândire european, romantismul, revoluţionând totodată limba română, România a dedicat ziua de naştere a acestuia, 15 ianuarie, sărbătoririi culturii naţionale.

Geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile mele astăzi, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate şi în toate nuanţele individualităţii sale, de-a lungul tuturor secolelor care au precedat modernitatea.

Creaţia populară este cea care a definit fiinţa românească în istorie, noi avem nu atât datoria, cât privilegiul să-i perpetuăm memoria, să o evidenţiem în ţară şi în lume, să ne reîmprospătăm spiritul la izvoarele ei.

Toate gândurile noastre de apreciere şi le atrag de asemenea, cu prisosinţă, cei care au contribuit la naşterea creaţiei româneşti culte, de la istoriografi, cronicari şi traducători în română ai cărţilor bisericeşti, până la personalităţi universaliste ale iluminismului, cu veche reputaţie pe alte meleaguri, sau până la romanticii avântaţi ai paşoptismului.

Şi cred că mă exprim în numele foarte multora, când spun că ne mândrim cu cei care au dat răsunet culturii româneşti în lume prin literatură, muzică, sculptură, creatori care se bucură de apreciere colectivă în România şi de largă notorietate pretutindeni. Suntem, împreună, în marea familie europeană, un spaţiu al diversităţii, al valorificării frumuseţii culturilor noastre.

Mă bucur foarte mult că, în prezent, artişti români din toate generaţiile şi din mai multe sfere ale creaţiei s-au remarcat pe plan internaţional, se bucură de succes, au simpatizanţi şi proiecte, atrag tineri în zona culturală. Vreau să cred că acest lucru s-a datorat, într-o măsură, şi apartenenţei ţării noastre la puternice organizaţii internaţionale, care a deschis graniţele, atrăgând atenţia asupra valorilor naţionale şi generând şanse de finanţare pentru  proiecte culturale.

Încurajez tinerii care simt că au ceva de spus în artă să aibă speranţă şi să lupte pentru drumul lor, pentru că astăzi succesul nu mai ţine doar de întâmplare. Oportunităţile oferite de statul român, Uniunea Europeană, fundaţii şi organizaţii neguvernamentale locale sau străine, persoane private arată că împreună ne bucurăm de cultură, o apreciem, investim în ea. 

Nu în ultimul rând, mă bucur că, deşi explozia comunicării pe internet a afectat timpul pe care îl putem dedica unui răgaz spiritual, iubitorii de cultură în România continuă să fie numeroşi.

Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile, îi felicit pe artiştii noştri din prezent, urez succes tinerelor talente şi mă bucur că putem să ne considerăm, în continuare, un popor cultural.

Cum 15 ianuarie este o zi de sărbătoare nu doar pentru cei care trăiesc în România, indiferent de naţionalitate sau origine, ci şi pentru cetăţenii lumii care iubesc cultura română, calde salutări tuturor, dragi prieteni!”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img