spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăAnalizePremierul canadian Trudeau se bate in public cu spionajul chinezesc, dar a...

Premierul canadian Trudeau se bate in public cu spionajul chinezesc, dar a primit bani din China

-

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunțat recent o serie de măsuri pentru a investiga posibile ingerințe de origine chineză în timpul alegerilor federale din 2019 și 2021. În ultimele luni a crescut numărul dezvăluirilor care sugerează că Canada ar fi devenit unul din ”locurile de joacă”  preferate de spionii chinezi, comentează France24 citat de RFI.

Numai că dezvăluirile despre spionajul chinezesc îl implică chiar pe Trudeau.

Începând cu 20 noiembrie 2022, dezvăluirile care ce se acumulează  dau impresia că Canada a devenit unul dintre locurile de joacă preferate ale agenților chinezi, care au început să se apropie periculos de mult de anturajul direct al prim-ministrului. Fundația Pierre Elliott Trudeau – în memoria fostului Prim-ministru și tată al lui Justin Trudeau – a fost nevoită  să returneze, la începutul lunii martie, o donație de 200.000 de dolari canadieni (137.000 de euro), despre care serviciile canadiene de informații bănuiesc că ar avea legătură cu un bogat om de afaceri chinez care acționează  la ordinele Beijingului.

„În acest moment există o proliferare a scurgerilor de documente ‘strict secrete’ către mass-media, ceea ce sugerează existența unor probleme în cadrul comunității de informații externe. O parte a acestei comunități pare a nu fi de acord cu modul în care guvernul gestionează informațiile despre posibilele interferențe politice chineze”, spune Steve Hewitt, care se ocupă de domeniul informațiilor și al securității interne în Canada.

Totul a început în noiembrie 2022 cu dezvăluirile Global Television Network – a doua cea mai mare rețea de televiziune din Canada, după CTV – despre suspiciunile Serviciului canadian de Informații și Securitate (CSIS) în privința alegerilor federale din 2019.

Spionii canadieni au suspiciuni că consulatul chinez la Toronto se afla în centrul unei rețele de finanțare a 11 candidați care ar reprezenta interesele Beijingului în  Parlamentul canadian. Fără a-i numi, CSIS a precizat că aceștia erau membri atât ai Partidului Liberal al lui Justin Trudeau, cât și ai principalului partid de opoziție, Partidul Conservator.

„Partidul Comunist Chinez a folosit toate elementele pe care le are la dispoziție pentru a efectua operațiuni care reprezintă amenințări directe la adresa securității și suveranității noastre naționale”, a transmis Serviciul canadian de informații ca răspuns la dezvăluirile Global Television Network.

Spionii chinezi sunt suspectați că au plătit mai mult de 130.000 de euro direct candidaților considerați mai „prietenoși cu China” și agenților de teren însărcinați să ajute la organizarea campaniilor electorale ale acestor candidați.

Un cetățean canadian de origine chineză ar fi  devenit candidat după o intensă presiune pro-chineză la nivelul guvernamental cel mai înalt, a afirmat CSIS. Se crede că Han Dong, ales deputat în 2019, ar fi  devenit candidatul Partidului Liberal după ce agenții de la Beijing l-au denigrat pe un contracandidat al partidului de guvernământ, Gen Tan, chiar din anturajul direct al lui Justin Trudeau. „Consulatul chinez nu a fost mulțumit de poziția lui Gen Tan”, a declarat un oficial al CSIS  sub rezerva anonimatului, pentru  televiziunea canadiană.

Dezvăluirile au devenit apoi mult mai jenante pentru Partidul liberal al lui Justin Trudeau. În februarie 2023, Globe and Mail, al doilea cel mai important cotidian anglofon  din țară, a afirmat că China a făcut tot posibilul pentru a ajuta Partidul Liberal să obțină o victorie asupra conservatorilor în alegerile federale din 2021, conform concluziilor unei noi anchete a serviciilor de informații canadiene.

China a fost acuzată că a desfășurat campanii de dezinformare în limba chineză pe servicii de mesagerie precum WeChat pentru a convinge diaspora chineză din Canada că conservatorii încearcă să întocmească dosare despre cetățenii canadieni de origine chineză sau că sunt pur și simplu rasiști.

O campanie țintită care poate avea un impact electoral cert, având în vedere că aproape 5% din populația canadiană este de origine chineză….

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img