spot_img
33.9 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasămediuPREMIERĂ: Episcop greco catolic marcant, nepotul Cardinalului martir Todea, acuzat de DNA

PREMIERĂ: Episcop greco catolic marcant, nepotul Cardinalului martir Todea, acuzat de DNA

-

Un înalt prelat greco-catolic va fi judecat pentru corupţie. Episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea va ajunge în boxa inculpaţilor pentru că ar fi dat mită, transmite Digi 24.
Potrivit unor surse, mita ar fi constat într-un contract de parteneriat între Episcopia Greco-Catolică și firma controlată de primarul oraşului Beiuș. Prin acest act, societatea primarului a închiriat un imobil din oraş care aparţinea episcopiei. În schimb, Episcopia era scutită de plata impozitului de 330.000 de lei pentru 51 de clădiri.
Actul ar fi fost semnat, de către episcopul Bercea, ca și conducător al instituției. Rechizitoriul de 300 de pagini a ajuns în această dimineaţă la Curtea de Apel Oradea şi urmează să fie distribuit unui complet de judecată.
CINE ESTE VIRGIL BERCEA?
Virgil Bercea s-a născut în data de 9 decembrie 1957 în satul Habic, ca fiu al lui Simion Bercea și al Lucreției. Bunica sa a fost sora episcopului Alexandru Todea, conducătorul clandestin al Bisericii Române Unite, apoi cardinal. Studiile elementare le-a urmat între anii 1964 și 1972 în satul natal, după care a studiat la liceul din Reghin, între anii 1972 și 1976.
După satisfacerea stagiului militar a urmat cursurile Facultății de Agronomie (1977-1981) din cadrul Institutului Agronomic din Cluj, fiind apoi repartizat ca inginer agronom și cercetător științific la Stațiunea de Cercetări Târgu Mureș, unde a lucrat până în anul 1990.
În timpul facultății a urmat clandestin cursuri de teologie, fiind îndrumat și sprijinit în mod permanent de către episcopul Alexandru Todea. A fost hirotonit apoi ca preot la 9 decembrie 1982, de către Alexandru Todea, unchiul său. Virgil Bercea a desfășurat ca preot o activitate pastorală clandestină în municipiul Târgu Mureș și în împrejurimi. În perioada 1990-1992 a urmat o specializare în teologie dogmatică la Universitatea Urbaniana din Roma, unde și-a susținut licența. După examenul de licență s-a întors în România, la Blaj, unde a fost numit vicar general și cadru didactic la Academia Teologică.
La 20 iulie 1994 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Pupiana și episcop-auxiliar al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia. La 8 septembrie 1994 a fost consacrat în Catedrala din Blaj ca episcop auxiliar de către arhiepiscopul Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, asistat de arhiepiscopul George Guțiu al Episcopiei de Cluj-Gherla și de episcopul Ioan Ploscaru al Episcopiei de Lugoj.
La 6 noiembrie 1996 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop coadjutor al Eparhiei de Oradea Mare, pentru ca, mai apoi, la 8 iunie 1997, să-i succeadă episcopului Vasile Hossu ca episcop eparhial. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor de către președintele Emil Constantinescu.
Sub patronajul lui Virgil Bercea a fost reeditată Biblia de la Blaj, în anul 2000

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...