spot_img
-1.1 C
București
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăhighlightPrefectul Harghitei: Mentalul comunității românești din zonă e definit de neputință, teamă...

Prefectul Harghitei: Mentalul comunității românești din zonă e definit de neputință, teamă și părăsire

-

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a făcut joi, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, o analiză a situației comunității românești din Harghita și Covasna și a susținut că mentalul acesteia este definit de sentimentele de neputință, teamă și părăsire, generat, printre altele, de faptul că aceștia sunt lipsiți de suportul societății și al statului și că nu se mai regăsesc în proiecția de viitor a zonei, transmite Agerpres.

- Reclama -

‘Sentimentul neputinței corelat de teamă și părăsire sunt elementele fundamentale care definesc astăzi mentalul comunității românești. Românii, lipsiți de suportul general al societății și al statului, constată de multe ori că nu se mai regăsesc în proiecția de viitor a zonei, că s-au întors la situația de tolerați, că greșesc când își concep viitorul aici’, a declarat Adrian Jean Andrei, care a subliniat că aceste observații sunt bazate pe recente cercetări sociologice efectuate în zonă.

- Advertisement -

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a prezentat o evoluție a situației demografice a populației românești din Harghita, din care reiese că dacă la recensământul din 1992 numărul acesteia era de 48.948 de persoane, în 2021 se va ajunge la 28.926 de români, ceea ce înseamnă o scădere prognozată cu 40,9%.

Adrian Jean Andrei consideră că marele risc sub care stă populația românească este nu neapărat cel al scăderii demografice, ci acela că își vedere cadrul comunitar distrus.

- Advertisement -

‘Marele risc sub care stă comunitatea românească nu este neapărat acela al scăderii demografice, proces întâlnit la nivel național, ci acela că își vede cadrul comunitar românesc distrus, că nu mai are potențial și mijloace de a susține și proteja idealul etnic românesc. Comunitatea românească pierde puterea de a-și promova la nivel local interesele și de a influența deciziile majore referitoare la ea, căci gradul său de reprezentativitate nu îi permite acest lucru. Interesele comunității românești se regăsesc accidental în prioritățile autorităților locale, numai atunci când sunt impuse de constrângeri extralocale’, a declarat prefectul Harghitei.

El a subliniat că la realizarea acestei situații ‘au concurat lipsa de viziune și consecvență în activitatea comunității locale românești, slăbirea treptată a autorității statului român în zonă din motive politice și datorită formațiunii majoritare din județ’. Adrian Jean Andrei a vorbit de susținerea insuficientă, prin efort comunitar, a instituțiilor culturale care promovează cultura și valorile românești, de lipsa de implicare a tinerilor la promovarea intereselor comunitare, etnice sau culturale, dar și de absența unei strategii și a unei elite conducătoare.

Potrivit prefectului, UDMR și-a consolidat autoritatea în zonă și administrează aproape independent în Covasna și Harghita, ‘nesocotind aproape până la dispreț interesele comunității românești’, iar acest lucru s-a întâmplat întrucât partidele românești, de 25 ani, au băgat soarta acestei comunități în jocul de cooptare a UDMR la guvernare.

Adrian Jean Andrei a punctat faptul că din cauza strategiei greșite din ultimii 25 ani, statul român asistă acum cum o parte națiunii sale este discriminată într-o zonă aflată sub autoritatea sa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img