PPE vrea înghețarea fondurilor europene pentru Cehia

0

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a cerut luni îngheţarea fondurilor europene pentru Republica Cehă, după ce Comisia Europeană a estimat că premierul ceh Andrej Babis se află în conflict de interese pentru că o companie aflată sub controlul său a accesat fonduri europene.

”Concluzia finală şi publică a Comisiei este că Andrej Babis a încălcat atât legislaţia UE cât şi legislaţia cehă. Prin neevitarea şi nesancţionarea conflictelor de interese ale premierului, Republica Cehă încalcă legislaţia UE şi condiţionalitatea pentru protejarea bugetului UE”, scrie într-un comunicat preşedinta comisiei de control bugetar a Parlamentului European, Monika Hohlmeier, membră a PPE, citată de agenţia EFE şi care a semnat textul în numele acestei formaţiuni europene.

Popularii europeni cer de fapt să se aplice pentru prima dată noul mecanism european care permite suspendarea accesării fondurilor europene în cazul unui stat membru când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept şi astfel ar fi afectat bugetul comunitar, mecanism examinat în prezent de Curtea de Justiţie a UE în urma sesizărilor formulate de Polonia şi Ungaria.