spot_img
26.6 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăActualitatePoveștile lui Cîțu de de adormit copiii

Poveștile lui Cîțu de de adormit copiii

-

de Adrian Câciu, economist

- Reclama -

Investițiile cu care se lauda ministrul de finanțe sunt o poveste de adormit copiii.
Sa spui ca investițiile publice facute salvează economia reprezintă o minciună împachetată electoral care este contrazisa de toate datele statistice dar si de realitatea economică.

Sa prezentam situatia prezentata electoral:
1. Se spune ca s-au făcut investitii istorice de 20 mld lei in 7 luni. In total an sunt prevazute investitii de 50 mld lei.
2. Se spune ca s-au acordat credite la IMM INVEST de 13 mld lei, la fel, record.

Sa prezint acum care e realitatea :
1. Comisia Națională de Prognoză ne prezinta faptul ca aportul formarii brute de capital fix(investițiile) la PIB 2020 este în scădere istorică (prima dupa 9 ani) ajungand la valoarea negativă de – 3,5 pentru finalul de an 2020(deci incluzând suma de 50 mld lei)
Pentru cei care nu stiu, la formarea bruta de capital fix intră investitiile publice cat si cele private.
In traducere pentru toti urechistii asta inseamna ca INVESTIȚIILE AU CĂZUT si ca sunt mai mici decat in ultimii trei ani.
Tot in traducere pentru aceiasi amatori asta inseamna ca investițiile publice nu sunt suficiente pentru a compensa pierderea de investitii din mediul privat.

2. 70 % din investitiile publice facute nu au relevanță economică sau productivă imediata mai alea in context de criză cand ai nevoie sa vezi efectul investițiilor prin multiplicare economică.

3. Investițiile străine directe cu 2 miliarde euro mai mici fiind de doar 349 milioane euro si estimarea este ca vor fi de maxim 1,5 mld euro in cadere fata de anul precedent cu 3,5 mld euro(-60%).

4. Investițiile acordate prin IMM INVEST insuficiente si lauda mincinoasă.
Creditele pe IMM INVEST se iau pe ȘASE ANI (72 LUNI) pentru investitii iar cele de capital de lucru pe 36 luni(3 ani) iar sa spui ca s-au dat credite de 13 mld lei nu inseamna ca banii au ajuns in economie.
BANII NU SUNT ÎN ECONOMIE, sunt pe hârtie.
Practic din creditele pentru investitii de circa 5 mld lei, in economie ajung maxim 20% până la finalul anului. Adica 1 miliard de lei.

5. Investițiile private sunt în majoritate suspendate.
Toti afaceriștii manifesta prudență in fata incertitudinii economice globale, regionale sau nationale.
De altfel acest lucru se vede din datele privind scaderea industriei bunurilor de capital care inregistreaza o diminuare cu 21,2% pe primele 6 luni din 2020.

6. Din miliardul de euro pentru IMM-uri aproape ca se alege praful.
Prin rectificarea bugetara s-a prevazut ca doar 291 milioane euro se vor cheltui din acest miliard și…hai sa fim seriosi, 100 milioane se duc pe sprijinul forfetar de 2.000 euro pentru companii, iar alte 100 milioane se duc pe capital de lucru… Raman maxim 91 milioane euro pentru investiții dar doar daca există co-finanțare.

Astfel ca toată fanfaronada asta cu investițiile nu are legatura cu realitatea economică.
Nu investițiile publice pot suplini căderea economică.
Trebuiau atrase investiții, relocari de fabrici, relocari de afaceri din zone care nu mai sunt atractive pentru investitori si mai ales deschisa piata pentru toti investitorii, indiferent de dogmatism si doctrina.
Razboiul economic in care ne aflam nu permite filozofie.
Castiga doar cei care atrag capital.
Iar IMM INVEST… Raman la parerea mea, este o gluma sa crezi ca redresezi economia cu IMM INVEST.

Prea multă laudă.
Prea puțin pentru economie si pentru criză.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...