spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăSocialPopulația școlară românească din Sfântu Gheorghe a scăzut considerabil în ultimii ani

Populația școlară românească din Sfântu Gheorghe a scăzut considerabil în ultimii ani

-

Populația școlară a scăzut considerabil în ultimii cinci ani în municipiul Sfântu Gheorghe, în special în rândul etniei române, fenomenul echivalând cu reducerea a circa 37 de clase, relevă un studiu realizat la comanda Primăriei localității.

- Reclama -

Potrivit sursei citate, din anul școlar 2012-2013 și până în prezent, populația școlară s-a diminuat cu 941 de elevi/preșcolari, în principal din cauza scăderii natalității.

- Advertisement -

„Calculând în medie cu 25 de copii preșcolari/școlari putem afirma faptul că, în ultimii cinci ani, sistemul educațional al municipiului Sfântu Gheorghe s-a redus cu aproximativ 37,5 clase/grupe, însă această diminuare a populației școlare nu a afectat în aceeași măsură toate unitățile de învățământ”, se arată în studiul respectiv.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat la Liceul Tehnologic „Kós Károly” (41,7%, respectiv 250 de elevi), la Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” (38,8%, respectiv 273 elevi), Școala Gimnazială „Ady Endre” (18,8%, reprezentând 133 elevi) și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” (17%, respectiv 78 elevi). În schimb, la câteva unități de învățământ a crescut populația școlară, fiind vorba despre Liceul Teologic Reformat cu 65,9% (un plus de 207 elevi), Școala Gimnazială „Nicolae Colan” cu 7,7% (plus 51 elevi) și Școala Gimnazială „Néri Szent Fülöp” cu 4,8% (în creștere cu 23 elevi).

- Advertisement -

Cele mai afectate au fost secțiile cu predare în limba română, spre exemplu la grădinița cu program prelungit „Csipike”, unde la secția maghiară s-a înregistrat o creștere de 25,7% (un plus de 39 de copii), la secția română scăderea a fost de 41% (minus 37 de copii). Totodată, la Școala Gimnazială „Gödri Ferenc”, precum și la Liceele Tehnologice „Kós Károly” și „Puskás Tivadar”, secțiile cu predare în limba română s-au desființat pe parcursul ultimilor cinci ani din cauza numărului mic de elevi.

Studiul menționează și faptul că scăderea populației școlare a avut drept cauză nu doar rata redusă a natalității, ci și schimbarea domiciliului sau a reședinței în afara județului sau a țării, precum și abandonul școlar.

„În ultimii cinci ani (2012—2016), efectivele de elevi din municipiul Sfântu Gheorghe au scăzut cu 941 elevi/copii reprezentând un procent de 8,32%. Defalcat pe nivele/cicluri de învățământ, se constată o evoluție neomogenă și anume la învățământul preșcolar avem o scădere de 13,54 %, la învățământul primar o creștere, dar nesemnificativă de 1,16%, la gimnaziu o creștere de 0,21 %. Odată cu reînființarea învățământului profesional, la liceu situația este alarmantă, o scădere a efectivelor cu 31,44 %, iar la învățământul postliceal, o scădere de 45,35 %. În acest studiu, experții s-au limitat la prelucrarea datelor pe ultimii cinci ani, dar dacă extindem perioada de raportare rezultă că, în perioada 1996-2013, evoluția populației școlare la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe arată o scădere alarmantă, de la 17.642 elevi în 1996 la 11.553 elevi în 2013, ceea ce reprezintă o scădere procentuală de 34,51%”, se mai arată în studiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img