Polonia taxează marile magazine pentru a crește alocația pentru copii

0
1376

Polonia va introduce un așa numit ”impozit pe supermarketuri”, măsură criticată de marile magazine, care o consideră discriminatorie și xenofobă.Sumele generate de noul impozit ar urma să permită guvernului de la Varșovia să-și finanțeze o parte din promisiunile făcute în timpul campaniei electorale printre care și acordarea unei alocații de peste 110 euro pe lună familiilor cu cel puțin doi copii, transmite Radio France Internationale.

Organizația care reprezintă interesele companiilor de distribuție a anunțat că va recurge la toate mijloacele juridice și instituționale pentru a denunța noua măsură fiscală.

Noua măsură fiscală nu este prima de acest fel și care a stârnit critici din partea instituțiilor europene, după legea privind vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini. Acum, impozitul pe supermarketuri, care va fi aplicat de la 1 septembrie, înseamnă o taxă de 0,8% pentru companiile cu o cifră de afaceri lunară mai mică de 170 de milioane de zloți (38,3 milioane de euro) și de 1,4% pentru societățile care realizează o cifră de afaceri mai mare decât suma menționată.

În schimb, societățile de distribuție care realizează o cifră de afaceri lunară mai mică de 17 milioane de zloți sunt scutite de la plata noii taxe.

Conform guvernului condus de Partidul Lege și Justiție, noul impozit va garanta ”egalitatea de drepturi și de șanse a micilor comercianți polonezi în raport cu marii jucători din sectorul distribuției”, respectiv marile lanțuri străine care au o prezență puternică în Polonia.