Polonia: Suntem șocați că Germania joacă pe mâna Rusiei

0
963

Autoritățile Germaniei se preocupă mai mult de interesele rusești, în detrimentul securității în Europa Centrală și de Est, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, într-un interviu publicat marți de Berliner Zeitung, citat de agenția de presă TASS.

‘Polonia a aderat la NATO în 1999, însă până la această oră pe teritoriul Poloniei și al Europei Centrale nu sunt amplasate niciun fel de trupe ale Alianței. Acest lucru se întâmplă pentru că Germania se preocupă mai mult de interesele Rusiei, decât de securitatea Europei Centrale’, a spus șeful diplomației poloneze pentru Berliner Zeitung.

În același interviu, Waszczykowski a explicat de ce Polonia se opune construcției gazoductului ‘Nord Stream-2’. ‘Suntem șocați de ceea ce se întâmplă. Am atenționat de ani buni că ‘Nord Stream’ este un proiect strict politic, ca (Rusia) să ocolească Europa Centrală și să aibă posibilitatea de șantaj. Am explicat acest lucru Germaniei, însă partea germană comite aceleași greșeli și încearcă să ne convingă că acesta nu este un gazoduct politic, ci un proiect al unor oameni de afaceri privați. Nu ne-am născut ieri și înțelegem că pe de o parte (în acest proiect) se află Rusia, iar pe de altă parte — marile concerne, care dictează politica statului (german)’, a afirmat ministrul de externe al Poloniei.