spot_img
15.2 C
București
luni, septembrie 26, 2022
AcasăAnalizePolonia, strategie pentru creşterea natalităţii: 2.640 euro de la cel de al...

Polonia, strategie pentru creşterea natalităţii: 2.640 euro de la cel de al doilea copil

-

Guvernul polonez a anunţat o nouă strategie demografică în cel mai recent efort de impulsionare a ratei natalităţii şi întăririi familiilor, relatează The First News. Programul este menit să protejeze noii părinţi la locul de muncă, dar şi să le asigure locuinţe, servicii de îngrijire a copiilor şi stimulente financiare, scrie ZF.

- Reclama -

Polonia, cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din UE, are o societate în scădere şi în curs de îmbătrânire. Agenţia de statistică a guvernului estimează că populaţia acesteia va scădea sub 34 de milioane de persoane de la aproape 38 de milioane în prezent până în 2050.

Ţintele specifice ale pro­gra­mului, care vor intra într-un stadiu de consultare publică, includ garanţii de muncă flexibilă pentru gravide şi părinţi cu copii de până la patru ani. Urmează de asemenea să fie asigurat un program redus, fiind interzis angajatorilor să facă discriminare împotriva acestora.

Mamele care se întorc din concediu de maternitate vor fi de asemenea protejate prin faptul că nu vor putea fi disponibilizate timp de 12 luni. Taţii de asemenea nu vor putea fi disponibilizaţi până la prima aniversare a copilului şi nici în timpul perioadei de sarcină dacă părinţii sunt căsătoriţi.

Marlena Malag, ministrul polonez pentru familie şi politică socială, a declarat că asigurarea unei locuinţe, politica fiscală, locurile de muncă stabile şi îngrijirea copiilor reprezintă principalele provocări cu care se confruntă familiile poloneze. Aceasta a promis „acţiuni specifice“ care să se adreseze acestor provocări.

Malag a remarcat de asemenea că se are în vedere acordatea unei sume de 12.000 de zloţi (2.640 euro) părinţilor pentru cel de-al doilea şi următorii copii cu vârste cuprinse între 12 şi 36 de luni.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...