12.8 C
București
vineri, martie 21, 2025
AcasăActualitatePolonia, Slovacia și Ucraina ignoră România în Inițiativa Carpatică

Polonia, Slovacia și Ucraina ignoră România în Inițiativa Carpatică

-

În cadrul programului „Inițiativa Carpatică”, din partea Ucrainei participă regiunile Lviv și Transcarpatia. Marți, 11 martie, la Prešov, Slovacia, a avut loc prima reuniune de constituire a „Inițiativei Carpatice” dintre Ucraina, Polonia și Slovacia. Acesta este un program destinat integrării regionale și dezvoltării economice a regiunii carpatice, potrivit Ministerului Dezvoltării Teritoriale, transmite BucPress.

- Reclama -

„Inițiativa Carpatică” prevede sprijinul Poloniei și Slovaciei pentru Ucraina în procesul de reconstrucție și dezvoltare economică.

- Advertisement -

Din partea Ucrainei, la inițiativă participă regiunile Lviv și Transcarpatia, din partea Slovaciei – regiunile autonome Košice și Prešov, iar din partea Poloniei – Voievodatul Subcarpatic.

Ce prevede „Inițiativa Carpatică”?

- Advertisement -

Principalele direcții de acțiune ale inițiativei sunt: dezvoltarea și modernizarea coridoarelor de transport care leagă Slovacia, Polonia și Ucraina; crearea de zone economice pentru sprijinirea afacerilor locale, atragerea investițiilor, stimularea inovațiilor și promovarea parteneriatului public-privat; implementarea proiectelor destinate satisfacerii nevoilor urgente ale comunităților din Ucraina afectate de agresiunea rusă, susținerea legăturilor culturale și a programelor educaționale.

În cadrul reuniunii, potrivit Consiliului Regional Transcarpatia, au fost create patru grupuri de lucru: „Mediul de afaceri în regiunea carpatică”, „Educația pentru dezvoltarea Carpaților”, „Cooperare transfrontalieră în Carpați: mecanisme, finanțare și regiuni funcționale” și „Finanțare UE pentru dezvoltarea transfrontalieră”.

„Inițiativa Carpatică” a fost lansată la propunerea Slovaciei și anunțată în cadrul celei de-a 6-a reuniuni a comisiei mixte ucraineano-slovace pentru cooperare economică, industrială și științifico-tehnică, în noiembrie 2024.

Inițiativa va fi susținută prin fonduri europene și alte mecanisme financiare internaționale, iar investițiile sectorului privat vor fi, de asemenea, atrase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img