spot_img
26.6 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizePolonia nu renunță la schimbările din justiție criticate de UE: Judecătorii sunt...

Polonia nu renunță la schimbările din justiție criticate de UE: Judecătorii sunt corupți

-

Ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz a apărat modificările la sistemul judiciar făcute de guvernul de la Varşovia, în contextul procedurii în desfăşurare de sancţionare a Poloniei de către Comisia Europeană, spunând că executivul din care face parte va duce la capăt noile legi, relatează dpa.

- Reclama -

„Nu vedem nicio ameninţare la adresa statului de drept în Polonia”, a declarat vineri Czaputowicz pentru postul public polonez de radio. „Ne vom menţine punctul de vedere şi vom finaliza aceste reforme”, a mai spus el.

Bruxellesul şi Varşovia sunt în dispută din ianuarie 2016, după ce partidul naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) a lansat o serie de reforme care includ şi modificări judiciare despre care criticii spun că introduc o influenţă politică mult prea mare şi ameninţă independenţa justiţiei.

Miercuri, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunţat că Bruxellesul a îndemnat statele membre să înainteze cu procedura de atenţionare a Poloniei prin organizarea unei audieri formale cu Varşovia.

Czaputowicz a spus despre această audiere că este o „oportunitate” pentru Polonia să îşi explice punctul de vedere.

„Vrem să sporim independenţa sistemului de justiţie”, a afirmat el, reluând argumentul PiS conform căruia actualii judecători din Polonia ar fi corupţi.

Printre reforme se numără şi posibila intenţie de a forţa 27 din cei 72 de judecători ai Curţii Supreme din Polonia să se retragă la 3 iulie, lucru puternic criticat de Comisia Europeană.

Potrivit lui Czaputowicz, schimbările recente aduse reformelor de către guvern au făcut ca acestea să respecte acum solicitările Bruxellesului. Totuşi, Comisia Europeană a spus că aceste amendamente nu elimină principalele îngrijorări.

„Sperăm că Timmermans va face propuneri despre cum să punem capăt disputei”, a spus Czaputowicz, care urmează se se întâlnească luni la Varşovia cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...