8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăExternePolonia acuză șantajul de un milion de euro pe zi de la...

Polonia acuză șantajul de un milion de euro pe zi de la Bruxelles

-

Disputa legală dintre Varşovia şi Bruxelles privind lipsa de independenţă a judecătorilor s-a agravat miercuri şi mai mult odată cu condamnarea Poloniei la plata unei amenzi de un milion de euro pe zi de către justiţia UE, relatează AFP.

Această decizie sancţionează nerespectarea de către Polonia a unui verdict al Curţii de Justiţie a UE care a dispus la 14 iulie încetarea imediată a activităţilor camerei disciplinare a Curţii supreme poloneze.

Într-o primă reacţie, guvernul polonez a respins acest verdict de a impune plata unei amenzi de milion de euro pe zi drept „şantaj”.

„CJUE desconsideră complet şi ignoră constituţia poloneză şi verdictele Curţii constituţionale”, a postat miercuri pe Twitter adjunctul ministrului justiţiei, Sebastian Kaleta, relatează dpa.

El a mai menţionat că CJUE îşi depăşeşte atribuţiile. „Acesta este o altă etapă în lipsirea Poloniei de influenţa ei asupra sistemului politic din ţara noastră; este o uzurpare şi un şantaj”, a mai menţionat Kaleta.

Şeful guvernului conservator naţionalist polonez, Mateusz Morawiecki, s-a angajat recent să desfiinţeze camera, a cărei suspendare a fost deja anunţată în august de Varşovia, dar care continuă să funcţioneze.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]