spot_img
30.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăAnalizePolonia acuză în războiul cu Bruxelles-ul: Violenţă economică extremă

Polonia acuză în războiul cu Bruxelles-ul: Violenţă economică extremă

-

Guvernul polonez a sesizat joi Tribunalul Constituţional pentru a decide asupra mecanismului european ce condiţionează fondurile de respectarea statului de drept, o nouă etapă în confruntarea cu Bruxellesul, relatează France Presse conform Agerpres.

- Reclama -

„Mecanismul european de condiţionalitate este intrinsec foarte periculos. El permite Comisiei Europene, din motive politice, arbitrare şi scăpate de sub control, să exercite şantaj şi chiar violenţă economică extremă”, a declarat reporterilor ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro.

„De aceea am decis să sesizez Tribunal Constituţional polonez”, a adăugat el.

Polonia, ca şi Ungaria, a adus deja această problemă în faţa justiţiei europene pentru a anula acest mecanism. Curtea de Justiţie a UE urmează să se pronunţe la începutul anului 2022.

Pentru Polonia sunt în joc sume considerabile, cu 75 de miliarde de euro pe şapte ani pentru fondurile de coeziune şi 31 de miliarde pe şapte ani pentru finanţarea politicii agricole comune.

Tribunal Constituţional polonez a contestat deja în iunie autoritatea Curţii de Justiţie a UE şi în octombrie a pus sub semnul întrebării primatul dreptului european asupra dreptului polonez.

Miercuri, Bruxellesul a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei în urma acestor hotărâri ale Tribunalului Constituţional, subliniind că acesta din urmă „nu mai îndeplineşte cerinţele unui tribunal independent şi imparţial stabilit de lege, aşa cum prevede tratatul”.

În septembrie şi octombrie, justiţia europeană a condamnat Polonia la pedepse de un milion de euro pentru fiecare zi de funcţionare a controversatei camere disciplinare a Curţii Supreme şi 500.000 de euro pe zi pentru funcţionarea unei mine de lignit la graniţa polono-cehă.

Varşovia a refuzat să plătească.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...