spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizePolonia acuză Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg

Polonia acuză Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg

-

State membre ale Uniunii Europene, precum Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg, care sunt contributoare nete la bugetul comunitar, vor să stigmatizeze Polonia, iar acest lucru are de-a face nu numai cu statul de drept, ci şi cu slăbirea poziţiei Varşoviei în negocierile asupra bugetului UE, a avertizat vineri ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, citat de agenţia de presă PAP.

Săptămâna viitoare va avea loc la Bruxelles o audiere în cadrul procedurii articolului 7 lansate în luna decembrie contra Poloniei de către Comisia Europeană.

La 20 decembrie anul trecut, executivul UE a anunţat lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmare a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Într-o primă fază, precum cea iniţiată de CE în decembrie, articolul 7 permite ”a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin patru cincimi dintre ţările membre ale UE.

Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot în unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate). Printre măsurile controversate adoptate de Polonia se numără cele referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img