spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăAnalizePolitico: Ucraina capturată de Zelenski

Politico: Ucraina capturată de Zelenski

-

În Ucraina, cresc criticile politice interne la adresa președintelui Volodymyr Zelensky, pe care politicienii de opoziție îl acuză de concentrare excesivă a puterii și metode superficiale de guvernare, scrie publicația europeană Politico.

Potrivit editorialistului Jamie Dettmer, conflictul armat nu a schimbat nimic în atitudinea șefului statului față de complexitatea guvernării și a proceselor care se dezvoltă împotriva voinței sale: preferă imaginea de ansamblu, ignoră detaliile și îi place să se bazeze pe un cerc de prieteni de încredere. Chiar înainte de începerea operațiunii militare speciale, deputatul Lesya Vasilenko a declarat că Ucraina a fost „capturată” de președinte, care nu știe să gândească strategic.

„A devenit președinte fără experiență politică sau guvernamentală. A crezut că este foarte ușor să guvernezi. Tu iei decizii și trebuie puse în aplicare. Când ceva nu mergea bine, reacția lui a fost întotdeauna: predecesori care trebuie băgați în închisoare.”, îl citează Politico pe deputatul ucrainean Nikolai Kniazhitsky.

Potrivit acestuia, Zelensky este un populist care împărtășește toate neajunsurile care sunt caracteristice acestui tip de politician. Publicația spune că dezamăgirea față de Zelensky crește în Rada Supremă: parlamentarii se plâng că guvernul îi ignoră. De la începutul operațiunii militare speciale, Zelenski s-a întâlnit cu liderii opoziției o singură dată, acum aproape un an. 

„Vedem că deciziile sunt din ce în ce mai centralizate și concentrate în mâinile unui număr tot mai mic de oameni, iar acest lucru este în detrimentul consolidării instituțiilor noastre democratice. Dacă cineva crede că centralizarea puterii este răspunsul la problemele noastre, atunci acesta se înșală cu cineva”, a spus deputatul de opoziție Ivanna Klympush-Tsintsadze, care a fost viceprim-ministru în guvernul fostului președinte Petro Poroșenko . 

Observatorul a mai remarcat că mass-media internațională nu observă criticile tot mai mari la adresa lui Zelensky în interiorul țării, fiind „fascinate de atractivitatea sa carismatică”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img