spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizePoliția germană a transmis documente confidențiale extremei drepte care au dus la...

Poliția germană a transmis documente confidențiale extremei drepte care au dus la revoltele de la Chemnitz

-

Poliţia germană a fost acuzată miercuri că a lăsat să fie divulgate documente confidenţiale către extrema dreaptă şi că a turnat gaz pe foc după violenţele care au zguduit oraşul Chemnitz şi întreaga ţară, relatează AFP conform News.ro.

Activişti de extremă drepta au pus în circulaţie, pe reţele de socializare, o copie a unuia dintre cele două mandate de arestare emise de justiţia germană pe numele unui solicitant de azil irakian în vârstă de 22 de ani, acuzat împreună cu un complice sirian de uciderea unui german în noaptea de sâmbătă spre duminică în centrul acestui oraş din fosta Republică Democratică Germania (RDG).

- Advertisement -

Acest omor a dat foc butoiului cu pulbere, duminică, în al treilea cel mai mare oraş din Saxonia.

- Advertisement -

”Când aud că mandatul de arestare pare să fi fost divulgat de poliţie mediilor de extremă dreapta, avem o problemă mare de soluţionat”, a protestat adjunctul şefului Guvernului regional din Saxonia Martin Dulig, în care se află Chemnitz.

”Trebuie să fie clar că anumite lucruri nu vor mai fi tolerate în poliţie”, a adăugat el. ”Nu este posibil ca pliţişti să creadă că pot divulga lucruri, când ştiu că astfel comit un delict”, a insistat el.

Cazul este stânjenitor, pentru că documentul conţine numele martorilor şi judecătorului însărcinat cu dosarul.

Parchetul din Dresda a deschis o anchetă cu scopul de a ”clarifica cât mai rapid” faptele.

O copie a acestui document confidenţial a fost mai întâi difuzată de un grupuscul local de extremă dreapta – Pro Chemnitz – pe Facebook, după care textul, care oferă detalii despre agresiunea cu cuţitul, a fost retras.

Suspectul menţionat în acest document a aplicat ”în cinci rânduri” lovituri de cuţit în torsul victimei, cu ”colaborarea conştientă a altui suspect care avea şi el un cuţit asupra sa”, se arată în document.

Acest scandal se adaugă criticilor care vizează poliţia saxonă – acuzată cu regularitate de simpatizare şi chiar complicitate cu extrema dreaptă în această regiune, un bastion al partidului antiislam şi anti-Merkel Alternativa pentru Germania (AfD), care a înregistrat cel mai bun scor al său aici – de 37% – în alegerile legislative de anul trecut.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img