Poliomielita a reapărut în Transcarpatia, Ucraina, la graniţa cu România

0
317

Două cazuri de poliomielită au fost înregistrate în Ucraina, în regiunea Transcarpatia, în apropiere de zona de nord a României.Este vorba despre doi copii, unul de zece luni, celălalt de patru ani, transmite Radio România Actualități.

Această boală este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o mare urgenţă de sănătate publică, a declarat pentru Radio România Cluj reprezentantul OMS în România, Victor Olsavky, iar autorităţile sanitare din ţara noastră trebuie să înceapă operaţiunea de supraveghere, a mai spus expertul.

La poliomelită, noi cazul îl considerăm deja focar. Ratele de vaccinare au scăzut mai ales în zonele de conflict. În Ucraina, acoperirea vaccinală a scăzut în 2014 la 49%, spune Olsavky.

„În condiţiile în care OMS consideră că o rată vaccinală bună care oferă protecţie şi duce la eliminarea şi controlul acestor boli este de peste 95%. Din păcate, în România a scăzut şi per ansamblu, conform Institului Naţional de Sănătate Publică, suntem undeva printre 85-87% şi e o tendinţă de scădere”, a mai spus  Victor Olsavky.

Reprezentantul OMS în România îi sfătuieşte pe locuitorii judeţelor Mamamureş şi Satu Mare să se asigure că au efectuate vaccinurile la zi.