spot_img
25.5 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăActualitatePodul din spatele Rotativei

Podul din spatele Rotativei

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Disensiunile dintre PSD și PNL, care au dus la blocarea rotativei, au mai multe fațete, începînd cu lipsa soluțiilor efective pentru marile probleme ale țării, după cum aminteam ieri. Există însă și o altă fațetă mai puțin comentată: bătălia pentru Marele Pod. Podul vrajbei lor, am spune, care explică disperarea lui Ciolacu și a PSD de a-l ține pe Grindeanu la Transporturi, ori fluturarea insistentă a aducerii lui Tudose în guvern. Marele Pod electoral, i-am putea spune, o miză imensă pentru orice partid: Podul Brăila-Tulcea.

Cea mai grandioasă construcție post-decembristă este la un pas de inaugurare: podul peste Dunăre Brăila-Tulcea. Cu o lungime de cca.2 km, podul se va număra printre cele mai mari poduri suspendate din lume (al treilea din Europa), putînd sta fără să se rușineze în preajma legendarului Golde Gate american.
Pritocit de prin anii 80, contractul podului, cîștigat de două firme din Italia și Japonia, a fost semnat în timpul guvernului Mihai Tudose, în ianuarie 2018 și demarat de guvernul Dăncilă. La finele lui 2019, podul a fost ”preluat” de guvernările PNL, dar în noiembrie 2021 a revenit la PSD.
La finele lunii iunie va avea loc inaugurarea lui, lucrările fiind la foc continuu. Se lucrează cu disperare, am spune.

Pentru PSD e crucial ca inaugurarea podului să fie făcută de un ministru pesedist al Transporturilor, recte Sorin Grindeanu, asistat de bunul – more or less – său prieten Marcel Ciolacu și alte figuri pesediste, pentru ca electoratul din România să înțeleagă clar cui trebuie să îi mulțumească.

Pentru PSD ar fio catastrofă ca panglica podului să fie tăiată festiv de alt ministru, unul liberal, secondat de Ciucă, ba poate chiar de Iohannis, că în România la tăiat de panglici toată lumea se înghesuie. (dovada foto)

Iar Golden Gateul românesc chiar este o realizare istorică, creația unui stat care nu a fost capabil după revoluție să dureze un amărît de spital.

Podul peste Dunăre, extrem de spectaculos, va oferi o imensă muniție electorală partidului care și-l va trece în cont, astfel că nu e de mirare că Ciolacu e dispus să blocheze sine die negocierile pentru rotativă doar ca PSD să se afle încă la guvernare la finele lunii iunie.
După inaugurare, maurul poate pleca în opoziție cu sentimentul datoriei îndeplinite și să demareze marea campanie electorală pentru 2024. Pentru obiectivul ”Marele Pod”, va curge sînge în coaliție.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img