spot_img
30 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizePNL: Ministerul Finanţelor condus de către social-democratul Adrian Câciu este instituţia responsabilă...

PNL: Ministerul Finanţelor condus de către social-democratul Adrian Câciu este instituţia responsabilă şi care trebuie să prezinte soluţii în cazul taxei de solidaritate pentru OMV Petrom

-

Liberalii au precizat că Ministerul Finanţelor condus de către social-democratul Adrian Câciu este instituţia responsabilă şi care trebuie să prezinte soluţii în cazul taxei de solidaritate pentru OMV Petrom. PNL a reamintit că Adrian Câciu este cel care a elaborat ordonanţa, „aşa cum este şi firesc din moment ce vorbim despre o taxă aplicată companiilor” şi reiterează faptul că Ministerul Energiei are alte atribuţii şi nu se ocupă cu introducerea de taxe şi impozite. PNL mai spune că nu este interesat să provoace un conflict în coaliţie, însă nu poate rămâne indiferent la o situaţie care ar putea aduce prejudicii statului român.

„Ministerul de Finanţe condus de PSD este instituţia responsabilă şi care trebuie să prezinte soluţii în acest caz. Ministerul condus de către domnul Adrian Câciu este cel care a elaborat ordonanţa, aşa cum este şi firesc din moment ce vorbim despre o taxă aplicată companiilor. Reiterăm un fapt simplu şi evident pentru toată lumea: Ministerul Energiei are alte atribuţii şi nu se ocupă cu introducerea de taxe şi impozite.  Cronologia este una cât se poate de clară: Comisia Europeană, prin intermediul DG TAXUD, a organizat în cursul lunii decembrie două serii de consultări cu statele membre pe această temă, la care Ministerul de Finanţe condus de PSD a fost invitat. La primul, ministerul român de Finanţe nu a fost reprezentat, iar la al doilea a fost prezent, dar fără să adreseze întrebări lămuritoare despre cazul specific al României”, a transmis PNL, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, statele membre au avut obligaţia de a raporta Comisiei Europene, în cadrul procesului de implementare, măsurile adoptate privind contribuţia de solidaritate. Ministerul de Finanţe a transmis acest raport Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, la data de 30 decembrie 2022, adică după adoptarea OUG 186/2022.

„Pe durata negocierilor, Ministerul de Finanţe nu a înaintat propuneri de modificare a textului pe domeniul său de competenţă, cu toate că a fost informat în permanenţă prin comunicările Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană către autorităţile naţionale.  În plus, Ministerul de Finanţe condus de PSD trebuie să explice raţiunile care stau la baza celor patru coduri CAEN pe care le-a introdus în ordonanţă – şi care restrâng aplicabilitatea acesteia – şi de nu a ales varianta statelor care nu au aplicat coduri CAEN. PNL este deschis la dezbateri în cadrul Coaliţiei pentru identificarea de soluţii care să corecteze situaţia generată de aceste coduri restrictive la nivelul ordonanţei”, mai indică sursa menţionat

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img