spot_img
19.6 C
București
vineri, august 12, 2022
AcasăActualitatePNL a cedat în fața USR-PLUS: Premierul legat de mâini și de...

PNL a cedat în fața USR-PLUS: Premierul legat de mâini și de picioare

-

Liderii coaliției PNL – USR PLUS – UDMR au anunțat marți seară că au ajuns la un acord care să pună capăt crizei guvernamentale. Ei au anunțat că au semnat o completare la acordul de coaliție, iar noul ministru al Sănătății va fi propus miercuri dimineață.

- Reclama -

PNL a cedat în fața USR-PLUS și a acceptat ca premierul se va consulta cu partenerii de Coaliție în ceea ce privește deciziile privind miniștrii și va acorda un timp rezonabil pentru analiza în interiorul formațiunii din care provine. 

Contactat de Ziare.com, Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale, a spus marți dimineață ca cerinta USR-PLUS, ca remanierile sa aiba loc „doar cu aprobarea liderilor de coalitie”, nu este neconstitutionala, insa „ar fi o stirbire” a atributiilor premierului.

Fostul judecator este de parere ca un astfel de amendament introdus in protocolul de guvernare „va impiedica actul guvernamental” si „ar avea de ce rade oamenii mai tarziu, dupa ce vor citi istoria”.

„Remanierea se face, constitutional, la propunerea premierului, de catre presedinte. Seful statului este cel care numeste si revoca, in caz de remaniere sau vacantare a postului, la propunerea primului ministru. O astfel de intelegere nu poate fi scrisa pe hartie. Se fac de ras daca scriu pe hartie asa ceva. Asta poate fi doar o intelegere intre ei, sa nu faca remanieri fara consultarea partidului. Insa, pana la urma, toata aceasta alianta a lor este un compromis pentru guvernare, sa poata supravietui guvernarea.
Nu ar fi o problema de constitutionalitate, insa ar fi o stirbire a atributiilor primului ministru. Premierul va fi cu o mana amputata, daca se va ajunge la acest lucru. Daca el isi doreste sa fie prim-ministru in aceste conditii, Constitutia nu il impiedica. Nu stim sa se mai fi intamplat in istorie asa ceva, dar e posibil sa fi existat intelegeri ascunse. In general, protocoalele acestea de alianta nu prea se fac publice. E posibil sa fi fost, dar ar fi o ciuntire a atributiilor prim-ministrului. Pana la urma, ar insemna ca se pot face remanieri doar daca partidul respectiv isi da acordul. Este o problema care nu va duce la bine, va duce la rau. Va impiedica actul guvernamental. Ar avea de ce rade oamenii mai tarziu dupa ce vor citi istoria, daca se va ajune aici”
, a declarat pentru Ziare.com Augustin Zegrean.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...