spot_img
9.3 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăAnalizePNL a amendat Ordonanța privind taxa de solidaritate: Actul normativ elaborat de...

PNL a amendat Ordonanța privind taxa de solidaritate: Actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu, a generat numeroase controverse, după ce una dintre companiile vizate a anunțat că nu se încadrează în prevederile ordonanței de urgență

-

- Reclama -

Plenul Camerei Deputaților a aprobat amendamentele depuse de grupul parlamentar PNL, împreună cu celelalte grupuri parlamentare din coaliția de guvernare, pentru a clarifica și corecta prevederile ordonanței de urgență privind taxa de solidaritate plătită de companiile din energie care au beneficiat de profituri suplimentare din creșterea prețurilor. Actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu, a generat numeroase controverse, după ce una dintre companiile vizate a anunțat că nu se încadrează în prevederile ordonanței de urgență.Aceste amendamente erau necesare pentru a fi siguri că taxa va fi plătită de toate companiile vizate, în concordanță cu regulamentul Uniunii Europene, anunță pe Facebook deputata PNL de Giurgiu, Gabriela Horga.

- Reclama -

Amendamentele vizează clarificarea modului de determinare a ponderii activităților în cifra de afaceri pentru extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei, fabricarea produselor de cocserie, fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului. Amendamentele prevăd calculul cifrei de afaceri pentru diferite coduri CAEN, astfel încât să aplicăm corect regulamentul Uniunii Europene. Regulamentul UE face referire la acele societăți care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, fără a face o distincție cu privire la faptul că desfășoară una sau mai multe activități în mod cumulat din sectoarele vizate. Prin amendamentele adoptate, aplicăm corect acest regulament și ne asigurăm că vor fi taxate companiile care au beneficiat de creșterea conjuncturală a prețurilor produselor și au obținut creșterea accentuată a profiturilor. Nu este corect să apară discriminări între acestea, doar pe baza modelului de afacere – unii având un model de afacere constituit dintr-o activitatea corespunzătoare unui singur cod CAEN, alții având mai multe activități pe coduri CAEN-uri multiple. Ministerul Finanțelor Publice trebuie să aplice corect aceste prevederi astfel încât companiile care au obținut profituri extraordinare într-o perioadă de criză să plătească această taxă, mai spune Horga.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img