Preşedintele completului de la ÎCCJ care judecă dosarul Microsoft a anunţat, marţi, că a primit un plic galben confidenţial din partea DNA, care era destinat doar judecătorilor din dosar. Vor fi solicitate informaţii de la DNA despre conţinutul plicului, apoi se va decide dacă va fi deschis, transmite Mediafax.
Judecătorul Ştefan Pistol, preşedintele completului care judecă dosarul Microsoft de la instanţa supremă, a anunţat, la termenul de marţi, că a primit de la Direcţia Naţională Anticorupţie un plic galben, confidenţial, destinat doar magistraţilor din dosar. Magistratul a subliniat că nu a deschis plicul.
În urma discuţiei de la şedinţă, cu avocaţii şi cu procurorul, s-a luat decizia să fie transmisă o cerere către DNA prin care solicită informaţii cu privire la conţinutul plicului. După ce procurorii anticorupţie vor transmite un răspuns, se va adopta decizia dacă plicul va fi deschis sau nu.
Avocatul Dan Chitic a precizat, pentru MEDIAFAX, că un astfel de demers încalcă principiile dreptului la apărare.
„Am insistat pe faptul că un astfel de demers este absolut nelegal şi că încalcă cele mai elementare drepturi la apărare şi la un proces echitabil atâta vreme cât noi, apărarea, nu am fi avut acces la un astfel de document care nu putea fi catalogat nici ca probă. Eu, unul, am solicitat ca acest document să fie trimis sigilat înapoi. Nu există niciun temei legal pentru a face o astfel de procedură, în niciun cod. Am solicitat ca plicul sigilat să fie înapoiat, atâta vreme cât deschiderea lui şi luarea la cunoştinţă a informaţiilor din acel plic ar putea afecta în mod evident judecata celor care sunt chemaţi să facă dreptate în acel dosar”, a declarat Dan Chitic, avocat în dosarul Microsoft.
Următorul termen a fost stabilit pentru 16 aprilie, ora 8:00.
În acest dosar, DNA a dispus, în luna septembrie a anului 2017, trimiterea în judecată a fostul ministru Gabriel Sandu, a fostului şef al Microsoft România Călin Tatomir şi a oamenilor de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu în dosarul „Microsoft III”. Aceştia sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.