spot_img
12.5 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăExternePlanul lui Soleimani: Un nou eșec major al CIA/ Congresul american a...

Planul lui Soleimani: Un nou eșec major al CIA/ Congresul american a început anchetarea eșecului serviciilor în cazul Rusia-Siria/ Americanii au aflat de implicarea Rusiei în Siria de pe twitter

-

Comisii ale Congresului Statelor Unite au iniţiat o anchetă privind modul în care serviciile de informaţii americane au evaluat riscul intervenţiei Rusiei în Siria, existând suspiciuni că ameninţarea a fost subestimată, afirmă surse citate Reuters, conform Mediafax.

Informații publice indică că americanii au aflat de intervenția Rusiei în Siria de pe twitter de la un corespondent France Presse.

- Advertisement -

Reuters face dezvăluiri despre cine, unde și când s-a pus la cale planul Rusiei.

ciaLa o săptămână după ce Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, comisiile pentru informaţii din Senatul SUA şi din Camera Reprezentanţilor vor să afle dacă serviciile secrete au ignorat semnalele privind operaţiunile ruse.

- Advertisement -

„Serviciile ştiau că vor fi lansate operaţiuni, dar nu au apreciat corect amploarea”, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Decizia vine după ce au apărut informații că Rusia ar fi pregătit de mult timp intervenția în Siria, de care SUA nu a aflat.

IMG_20150304_201137-1024x911În cadrul unei întâlniri la Moscova în iulie, un general iranian din vârful ierarhiei militare a desfășurat o hartă a Siriei pentru a le explica gazdelor ruse cum o serie de înfrângeri pentru președintele Bashar al-Assad s-ar putea transforma în victorie – cu ajutorul Rusiei, dezvăluie Reuters.

Vizita general-maiorului Qassem Soleimani (foto) la Moscova a fost primul pas în planificarea unei intervenții militare ruse, ce a dat o altă turnură războiului sirian și a creat o nouă alianță iraniano-rusă în sprijinul lui Assad.

În timp ce avioanele de război rusești îi bombardează pe rebeli, sosirea forțelor speciale iraniene pentru operațiuni la sol subliniază mai multe luni de planificare între cei doi aliați, cei mai importanți ai lui Assad, intrat în panică după victoriile rapide ale insurgenților.

mos00Soleimani este comandantul Forței Quds, forța specială de elită extra-teritorială a Gărzilor Revoluționare și îi raportează direct liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Importante surse regionale afirmă că el deja supraveghează operațiunile la sol împotriva insurgenților din Siria și este acum în centrul planului pentru noua ofensivă sprijinită de ruși și iranieni, notează Reuters.

Aceasta extinde rolul lui regional în calitate de comandant ce a coordonat de asemenea luptele din Irak ale miliției șiite susținute de Iran împotriva Statului Islamic.

CITIȚI ȘI:DOI DINTRE CEI MAI CĂUTAŢI SPIONI DIN LUME: Unul ucis, celălalt rănit de ISIS. CINE ESTE “SPONSORUL” SERVICIULUI SECRET AL STATULUI ISLAMIC?

Întâlnirea sa de la Moscova a subliniat deteriorarea situației în Siria, unde rebelii care avansează spre coastă prezintă un pericol pentru bastionul sectei alawite a lui Assad și unde Rusia păstrează singura ei bază navală în Mediterana la Tartous.

Commander of IRGC Quds Forces Qassem Suleimani„Soleimani a pus harta Siriei pe masă. Rușii au fost foarte alarmați dându-și seama că lucrurile se prăbușesc și există pericole reale pentru regim. Iranienii au asigurat că încă există posibilitatea inițiativei”, a declarat un înalt oficial regional. „La acea vreme, Soleimani a jucat un rol asigurându-i că nu au fost pierdute toate cărțile”.

Trei înalți oficiali din regiune afirmă că vizita lui Soleimani din iulie a fost precedată de contacte ruso-iraniene la înalt nivel, care au produs un acord politic asupra unui nou sprijin pentru Assad în timp ce pierderile acestuia își măreau viteza.

Aceste surse, citate de Reuters, sugerează că planificarea intervenției a început înainte cu câteva luni. Aceasta înseamnă că Teheranul și Moscova au discutat modalități de a-l sprijini pe Assad prin forță în timp ce oficiali occidentali se refereau la ceea ce ei credeau că era o nouă flexibilitate în poziția Moscovei privind viitorul președintelui sirian.

harta-Siria-TurciaÎnaintea celor mai recente acțiuni, Iranul l-a ajutat pe Assad militar prin mobilizarea milițiilor șiite pentru a lupta alături de armata siriană și trimiterea de ofițeri ai Corpului Gărzilor Revoluționare în calitate de consilieri. Un număr dintre ei au fost uciși.

Rusia, un aliat al Damascului din perioada Războiului Rece, a furnizat arme armatei siriene și a protejat Damascul diplomatic de încercările occidentale de a-l sancționa pe Assad la Națiunile Unite.

Acest sprijin nu i-a împiedicat pe rebeli — unii dintre ei sprijiniți de dușmanii regionali ai lui Assad — să reducă controlul lui Assad asupra Siriei la aproximativ o cincime din teritoriul ei într-un lung război de patru ani estimat că a ucis 250.000 de persoane.

Decizia pentru un efort militar comun iraniano-rus în Siria a fost luată la o întâlnire între ministrul de externe al Rusiei și Khamenei în urmă cu câteva luni, a declarat un înalt oficial al unei țări din regiune, implicată în probleme de securitate.

139309072109285834177174„Soleimani, însărcinat de Khamenei să conducă partea iraniană a operațiunii, s-a dus la Moscova pentru a discuta detaliile. Și el s-a dus de asemenea în Siria de mai multe ori de atunci”, a spus oficialul, citat de Reuters.

Guvernul Rusiei afirmă că desfășurarea rusă în Siria a intervenit ca urmare a unei cereri oficiale de la Assad, care s-a referit la probleme cu care se confruntă armata siriană în iulie.

Khamenei a trimis de asemenea un înalt emisar la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, a declarat un alt înalt oficial regional. „Putin a spus: Bine, vom interveni. Trimiteți-l la mine pe Qassem Soleimani. Acesta s-a dus să explice harta teatrului” de război.

SYRIA-iranAvioanele rusești, desfășurate la un aerodrom din Latakia, au început atacurile aeriene împotriva rebelilor în Siria săptămâna trecută.

În cea mai mare desfășurare de forțe iraniene de până acum, anumite surse au declarat pentru Reuters săptămâna trecută că sute de trupe au sosit de la sfârșitul lunii septembrie pentru a lua parte la o ofensivă terestră majoră planificată în vest și nord-vest.

Aproximativ 3.000 combatanți din gruparea libaneză sprijinită de Iran Hezbollah au fost de asemenea mobilizați pentru a lupta împreună cu trupele armatei siriene, a declarat una dintre înaltele surse regionale.

Intervenția militară în Siria este stabilită într-un acord între Moscova și Teheran afirmând că loviturile aeriene rusești vor sprijini operațiunile la sol ale forțelor iraniene, siriene și Hezbollahului libanez, a declarat una dintre sursele regionale citate de Reuters.

Acordul a inclus de asemenea furnizarea mai multor arme rusești sofisticate pentru armata siriană și stabilirea de camere operaționale comune ce i-ar aduce pe acești aliați împreună, alături de guvernul Irakului, care este aliat atât cu Iranul cât și cu Statele Unite.

Una dintre camerele operaționale este la Damasc, iar alta este la Bagdad.

Ministrul sirian de externe a declarat luni că loviturile aeriene rusești au fost planificate de mai multe luni, amintește Reuters.

FILE - In this Feb. 2, 2013, file photo, a smartphone display shows the Twitter logo in Berlin, Germany, Twitter unsealed the documents Thursday, Oct. 3, 2013, for its planned initial public offering of stock and says it hopes to raise up to $1 billion. (AP Photo/dpa, Soeren Stache, File)Un tweet a atras atentia Casei Albe cu privire la posibile actiuni ai Rusiei in Siria abia în urmă cu câteva săptămâni. Tweet-ul apartine unui reporter al Agentiei France Presse,, care sustinea ca Rusia ar fi declansat operatiuni militare in Siria. Abia atunci americanii au reacționat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img