spot_img
6.8 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasăEconomiePlanul de investiţii al lui Juncker, în pericol

Planul de investiţii al lui Juncker, în pericol

-

Statele membre ale Uniunii Europene s-au arătat reticente joi în privința contribuției lor la fondul destinat să mobilizeze investiții de 315 miliarde de euro în blocul comunitar, în pofida apelurilor din partea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Agence France Presse, preluată de Agerpres.
”Am auzit că unii lideri s-au exprimat spunând că, din punct de vedere al volumului global, pachetul este insuficient. Există posibilitatea ca statele membre să contribuie la finanțarea capitalului. Aceasta va fi luată în calcul de către Comisia Europeană în evaluarea situației bugetare a diferitelor țări”, a declarat Juncker la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles.

Pentru a încuraja statele membre să contribuie la noul fond, executivul comunitar propune ca sumele acordate să nu fie incluse în calcularea deficitului lor. ‘‘Prin urmare, nu există practic nici un motiv de a nu participa la finanțare”, a subliniat Juncker.

- Advertisement -

Președintele Comisiei Europene a lansat deja apeluri de mai multe ori către țările care beneficiază de marje bugetare, precum Germania, pentru a aduce o contribuție la fondul de investiții, un proiect-far al mandatului lui Juncker pentru relansarea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă.

”Aștept acum propuneri concrete, și nu doar ‘paroles, paroles’. Am nevoie de ‘money, money'”, declara Juncker miercuri în Parlamentul European.

- Advertisement -

Dar cancelarul german, Angela Merkel, s-a limitat la un sprijin minim joi și a preferat să insiste asupra necesității de a se continua reformele structurale în Europa.

‘Nu suntem întotdeauna într-o situație economică ușoară. De aceea, trebuie să facem trei lucruri: putem lansa un plan de investiții (…), care trebuie completat printre proiecte concrete. În plus, e nevoie evident de câștigarea încrederii, și la aceasta se răspunde prin aplicarea pactului de stabilitate și de creștere economică”, a declarat Angela Merkel.

Franța, la rândul său, ‘‘va susține acest plan de investiții (…), pentru ca țara noastră să aibă mai multe investiții și mai mult sprijin pentru creșterea economică”, a indicat președintele Francois Hollande.

Mai direct, premierul finlandez, Alexander Stubb, a afirmat că țara sa ”nu va avea nici o contribuție” la fondul de investiții, în timp ce președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, nu și-a ascuns scepticismul, considerând, pentru moment, ‘creativă’ structura Planului Juncker. ”Cel puțin intențiile sunt bune”, a comentat Dalia Grybauskaite.

Belgia a refuzat și ea să contribuie la planul de investiții în această etapă. ”Nu vreau să pun bani pe masă fără să știu mai întâi care sunt propunerile concrete pentru ca acest fond să funcționeze”, a declarat premierul belgian, Charles Michel. ”Vreau ca acest fond să fie mobilizat pornind mai ales de la bani privați”, a insistat el.

AFP precizează că Planul Juncker se bazează pe o parte a bugetului european și pe Banca Europeană de Investiții (BEI), brațul financiar al UE. El poate fi alimentat prin contribuții directe din partea statelor membre.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img