spot_img
28.7 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăActualitatePlanul Comisiei Europene care lovește România. Tăcere la București. Radio France: Ecologia...

Planul Comisiei Europene care lovește România. Tăcere la București. Radio France: Ecologia agravează sărăcia

-

Fit for 55”, pachetul verde extrem de ambițios dar și de anevoios, a fost propus în 14 iulie de Comisia Europeană, dar nu unanim aprobat. Un membru al Comisiei a votat împotrivă, iar alții au ridicat obiecții serioase. Printre acestea se găsește și un argument economic și social puternic: ecologia agravează sărăcia, trnsmite RFI.

- Reclama -

Relatarea Radio France Internationale

Există mai multe motive pentru care propunerea de a reduce pâna în 2030 emisiile de gaze nocive cu 55% față de nivelul lor din 1990 este considerat prea ambițios. Ea include aici transporturile maritime și terestre , locuințele, industria grea, etc. 

In plus, Comisia propune crearea unui „mecanism de ajustare a carbonului” la frontierele europene care ar implica obligația pentru companiile din țările a căror legislație de mediu este mai puțin ambițioasă decât cea din UE să cumpere cote de CO2 pentru a compensa acest „dumping ecologic”. 

În schimb, Comisia ar putea propune reducerea cotelor de CO2 alocate gratuit industriei europene (și aviației) în încercarea de a  reduce prezența carbonului care acoperă în prezent 40% din emisiile Uniunii.

România și Polonia se îngrijorează de faptul că taxarea energiilor poluante va afecta și combustibili folosiți pentru încălzirea locuințelor. Altfel zis, factura ecologică devina foarte piperată pentru cei care continuă să se încălzească prin mijloacele tradiționale. 

O tranziție , fie și parțială, spre energia verde a locuințelor este și ea foarte scumpă. Toate acestea fac ca ambițiile europene privind climatul să agraveze potențial sărăcia existentă în diferite părți ale Europei. 

Comisia Europeană a înțeles acest lucru și propune o „facilitate socială”, un fel de ajutor paralel acordat statelor care vor avea nevoie. Dar Bruxelles va taxa totuși, indirect, emisiile de CO2 provenind din consumul casnic, ceea ce va da naștere la negocieri dure mai ales cu estul european. 

Acest pachet privind clima este atât de vast și de ambițios încât – până la adoptarea sa definitivă în 2023 –  multiple obstacole sunt posibile. 

Primul se află in interiorul forului care propune pachetul întrucât un membru al Comisiei Europene, comisarul bugetului Johannes Hahn, a votat împotrivă. El spune că pachetul propus nu face referire suficientă la cum va fi finanțată ecologia europeană. 

Alți comisari, cu toate că și-au dat acordul până la urmă, contestă introducerea penalităților pentru folosirea energiilor tradiționale în domenii ca transporturile și locuințele. Unele cabinete se îngrijorează de impactul pe care aceste transformări îl pot avea asupra întreprinderilor mici și mijlocii. 

In fine, mai mulți comisari s-au plâns că au primit prea târziu textul și că și-au dat acordul privind un dosar ce nu a fost bine studiat. 

Iar dacă „Fit for 55” a trecut de această primă etapă, negocierile între Parlamentul European (unde tendința ecologică este exagerată) și statele membre (ce pleacă de la nivele diferite de angajare) vor fi extrem de dure. 

Comisia Europeană a pus stacheta foarte sus poate pentru a lăsa mai mult spațiu pentru negociere sau poate pentru că – prinsă într-un exces de zel – instituția a devenit mai catolică de Papa. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...