Autorităţile din regiunea sudică ucraineană Odesa au închis plajele, deoarece calitatea înrăutăţită a apei – cauzată în parte de prăbuşirea barajului Nova Kahovka – reprezintă o „ameninţare reală” pentru locuitorii din zonă, relatează CNN.
Sâmbătă, municipalitatea a anunţat că locuitorilor din Odesa li s-a interzis, de asemenea, să vândă peşte şi fructe de mare din „locuri de pescuit neidentificate” în apropierea pieţelor şi a centrelor comerciale.
Limanul din Odesa a fost afectat de o înmulțire a speciilor de cianobacterii cu potențial toxic, a informat pe Facebook Galina Terenko, cercetător principal la Centrul de Ecologie Marină al Ucrainei conform BucPress din Cernăuți.
„Așa cum am prevăzut, în limanul orașului Odesa se dezvoltă o combinație de ciano-bacterii potențial toxice. Pe lângă coloniile masive de Aphanizomenon flos-aquae, de data aceasta limanul a fost afectat de colonii de Dolichospermum flos-aquae și ciano-bacterii Microcystis aeruginosa. Aceste „înfloriri” au avut loc într-un mediu caracterizat de o salinitate a apei marine de 5,1 la mie și o temperatură de 19 grade Celsius”, a scris Galina Terenko.
Ea a adăugat că nu au fost identificate Nodularia spumigenа de către cercetători, deoarece această specie de ciano-bacterii este specifică apelor marine cu o salinitate mai mare.
În urma distrugerii barajului hidrocentralei Kahovka, apă dulce a pătruns în Marea Neagră. În prezent, ecologiștii observă o stabilizare a procesului de desalinizare, cu o valoare de 2,5 la mie, față de norma minimă de 12 la mie. În urma distrugerii barajului, apa din zona Odesa nu este infectată cu holeră, dar s-au detectat virusul rotavirus în probele prelevate.