spot_img
-0.2 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizePlafonarea prețului alimentelor de bază pune frână inflației

Plafonarea prețului alimentelor de bază pune frână inflației

-

- Reclama -

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) joi, 11 aprilie, confirmă faptul că Ordonanța plafonării adaosului la alimente introdusă de PSD a stabilizat prețurile la alimentele de bază, iar măsurile Guvernului și-au atins scopul.

- Reclama -

În martie 2024, la categoria produse alimentare inflația a fost de numai 2,81%, o valoare substanțial mai mica decât rata generală, care a avut valoarea de 6,6%.  Dincolo de efectul clar al stabilizării prețurilor, datele INS relevă și faptul că în cazul produselor alimentare de bază, consumate, potrivit statisticilor, de peste jumătate dintre familii, costurile suportate de români sunt semnificativ mai mici comparativ cu valorile înregistrate înainte de măsura luată de Guvernul Ciolacu de plafonare a adaosului comercial

- Advertisement -

În plus, dacă în ianuarie, în acest segment înregistram o rată a inflației de 5,6%, aceasta a ajuns acum la jumătate, confirmand trendul descendent consemnat și în februarie, când scăzuse cu aproape 20 de procente, până la 4,2%. Iar impactul pozitiv pentru buzunarul românilor este și mai relevant dacă ne întoarcem în timp cu un an în urmă, atunci când inflația produselor alimentare era de 5,16 ori mai mare (14,5%).

Cele mai importante ieftiniri comparativ cu aceeași lună a anului trecut, au fost consemnate la făină (-30,59%), produse de morărit (-29,03%), mălai (-27,02%), ulei comestibil (-25,12%), unt (-12,33%), zahăr (-10,05%), dar s-au înregistrat scăderi de prețuri și la margarină, lapte de vacă, ouă. Iar pentru unt, zahăr sau ouă, ca să oferim doar câteva exemple, românii au plătit mai puțin chiar și față de luna februarie a acestui an. 

- Advertisement -

Măsurile PSD duc România către ținta de inflație de sub 5%

Un alt efect vizibil al măsurii inițiate de PSD de a plafona prețurile la alimentele de bază este scăderea continuă a inflației care se îndreaptă ferm către valoarea țintă de sub 5% care ar trebui atinsă la sfârșitul anului. Chiar dacă s-au înregistrat majorări la mărfurile nealimentare (+8,06%) și servicii (+10,20%), creșterea cu doar 2,81% la prețurile mărfurilor alimentare a dus la o rată anuală a inflaţiei în luna martie 2024 comparativ cu luna martie 2023 de 6,6%. În februarie valoarea era de 7,2%.

Acest semnal pozitiv, care sugerează un drum ferm către stabilizare economică după perioade de volatilitate, este reliefat și de faptul că Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în ultimul raport.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img