spot_img
31.7 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăAnalizePinocchio Cioloș

Pinocchio Cioloș

-

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a scris, marți, un mesaj pe Facebook în care își exprimă bucuria pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cioloș spune că „este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea”. Dosarul a fost depus pe 4 ianuarie 2017, de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș, după ce, anterior, premierul Dacian Cioloș s-a opus. Unul dintre motivele invocate la momentul respectiv, litigiul cu Gabriel Resources.

- Reclama -

„Prim-ministrul Dacian Cioloș nu a luat o decizie ca acest dosar să nu fie depus la UNESCO, ci să fie depus după o hotărâre comună luată în Guvern, ca și în cazul punctului de vedere pe cianuri, trimis Parlamentului. În mod normal, asemenea dosare pot fi depuse și doar cu semnatura ministrului de resort, însă în ceea ce priveste dosarul Roșia Montană statul român se află într-un litigiu”, declara, în decembrie 2016, purtătorul de cuvânt al guvernului Liviu Iolu. Acesta preciza că „un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea sa faca acest lucru”, menționând că ar fi fost nevoie de un memorandum.

Totuși, câteva zile mai târziu, ministerul Culturii anunța depunerea dosarului la UNESCO.

Doi ani mai târziu, fostul ministru de externe și ambasador al României la UNESCU Adrian Cioroianu povestea cum au decurs discuțiile cu premierul Dacian Cioloș în legătură cu dosarul Roșia Montană.

Cioroianu a fost sunat de Dacian Cioloș în 2016, prim-ministru la acea vreme, și a fost întrebat: „Domnule ambasador, ce ziceti, dacă depunem dosarul, îl mai putem retrage?”. Acesta ar fi raspuns: „Da, îl putem retrage oricând până în primăvara anului 2018, când va fi răspunsul”.  „Există o serie de opinii divergente la nivelul Guvernului, nu știu ce să facem, să-l depunem, să nu-l depunem?”, i-ar fi transmis premierul.

Fostul prim-ministru s-a reasigurat că dosarul poate fi retras și conversația s-a încheiat. „Dupa cinci minute, sună din nou telefonul”, a continuat Cioroianu. „Domnule Cioroianu, am avut discuții cu mai multi miniștri, nu depunem dosarul”. „Domnule prim-ministru, cum ziceti’”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...