Pianistul lui Putin, arestat

0
154

Cocktail-uri făcute cu muzică, politică și afaceri se încheie rareori cu bine, fără un scandal atașat. Ultimul care a răzbătut în presă cu cîteva zile în urmă, în săptămînalul german Der Spiegel, se referă la un pianist cunoscut, Justus Franz, astăzi în vîrstă de 74 de ani și la „afacerea” lui, începută în 1995 odată cu crearea unei societăți cu responsabilitate limitată, denumită Filarmonica Națiunilor pentru Pacea Mondială. Ultimele concerte ale Orchestrei, compuse din tineri de talent – limita de vîrstă fiind 35 de ani – recrutați din lumea largă, au avut loc în 2017, iar pe site-ul web al firmei sale, Justus Franz scrie că a fost inspirat în a crea formațiunea simfonică de o expresie folosită de Leonard Bernstein în 1995, „să facem muzică, așa ca prieteni”., transmite Radio Europa Liberă.

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

Justus Franz, în tinerețe un elev la pian al Elizei Hansen la Hamburg și al lui Wilhelm Kempff la Positano, absolvent al unor cursuri de dirijorat la Hamburg, a intrat în atenția publică în 1967, cînd a devenit unul din laureații Concursului Muzical Internațional ARD de la München. Premiul i-a deschis o carieră internațională cu un element de vîrf în aparițiile sale pe scenă, în 1975, la New York, cu celebra Filarmonică dirijată de Leonard Bernstein. Activitatea managerială a început-o în 1986, timp de opt ani fiind intendantul general al Festivalului Muzical Schleswig-Holstein și profesor la Conservatorul din Hamburg.

Ca om de afaceri cooperările sale s-au îndreptat de preferință spre statele est-europene și China comunistă, iar Justus Franz nu ezita să le afișeze pe site-ul Filarmonicii Națiunilor, menționînd concertele cu Teatrul Mariinski din St. Petersburg, Marea Orchestră Simfonică din Moscova, Sinfonia Varșovia, Orchestra de cameră georgiană, Orchestra Filarmonică a Chinei și Orchestra Simfonică din Beijing. Este de altfel un „apărător” al președintelui Putin, potrivit lui „un cetățean normal” interesat de cultură și Mozart, așa cum o declara într-o dezbatere la postul de televiziune german ZDF.

Dacă Justus Franz se află în acest moment în centrul scandalului și implicit al atenției presei este deoarece, potrivit informațiilor obținute de Der Spiegel, un judecător al tribunalului districtual Hamburg a emis un mandat de arestare împotriva lui, pentru a-l forța să furnizeze datele financiare reale ale societății sale.